Uutiset

Eduskuntatalo huputettiin, näköiskankaan alla kunnostetaan vesikattoa ja ikkunoita

Moni Helsingin ydinkeskustassa liikkunut hieraisi keskiviikkona Mannerheimintiellä silmiään katsellessaan Arkadianmäelle päin. Eduskuntatalo oli saanut julkisivunsa eteen lakanan ja sen pohjoispäätyyn näytti kasvaneen torni.

Kyse on eduskuntatalon peruskorjauksen etenemisestä pikkuhiljaa louhinta- ja purkutöistä varsinaiseen rakennusvaiheeseen.

Eduskunnan kiinteistöpäällikkö Ilona Kangas kertoo, että näköiskangas suojaa rakennusta, kun sen ikkunat lähtevät muualle kunnostettaviksi.

– Joitakin sisäikkunoita on jo lähtenyt. Kun huputus on saatu kokonaan valmiiksi, lähtevät ulkoikkunatkin.

Alkuperäiset ikkunat ovat osa suojeltua julkisivua. Niitä ei vaihdeta kokonaan uusiin, vaan laseja muutetaan ja tiivistetään paremman energiapitävyyden takaamiseksi.

POHJOISPÄÄDYN TORNI on muodostettu puolestaan rakennustelineistä, joiden tarkoituksena on suojata vesikattoa.

– Samanlaisia torneja tulee katto täyteen, sillä koko peltikatto uusitaan. Kaikki työt tehdään hupun sisällä kosteusvaurioiden estämiseksi, Kangas sanoo.

Hänen mukaansa näköiskangas ja katon huputus suojaavat taloa lähes koko remontin ajan. Ne puretaan pois vasta keväällä 2017.

EDUSKUNTATALON remontti alkoi viime keväänä. Viimeinen täysistunto pidettiin maaliskuussa, jonka jälkeen istunnot siirtyivät läheiseen entiseen Sibelius-Akatemian taloon. Tähän mennessä rakennuksessa on tehty lähinnä erilaisia louhinta- ja purkutöitä uusia putkistoja, hissejä ja kellaritiloja varten.

Kankaan mukaan työt ovat edenneet aikataulussaan, eikä suuria yllätyksiä ole ilmennyt. 125 miljoonan budjettikin näyttäisi pitävän.

– Tällä hetkellä uskomme, että syksyksi 2017 päästään muuttamaan takaisin. Tarkoitus on, että syysistuntokausi aloitettaisiin istuntosalissa, Kangas sanoo.

Asiasanat

Päivän lehti

4.4.2020