Uutiset

Eduskuntatyö alkaa, hallituspohja rakentuu

 

Uudet kansanedustajat pääsevät tositoimiin jo tällä viikolla. Koska eduskuntatalo on remontissa, toiminta tapahtuu väistötiloissa. Eduskuntatyö alkaa maanantaina puoliltapäivin valtakirjojen tarkastuksella eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa.

Tiistaina järjestetään puhemiehistön vaalit. Tällöin kansanedustajat kokoontuvat ensimmäistä kertaa Sibelius-Akatemian konserttisalista tehtyyn väistöistuntosaliin.

Valtiopäivien avajaiset järjestetään puolestaan keskiviikkona klo 13.30 Finlandia-talossa.

Hallituksen muodostaminen käynnistyy tiistaina, kun suurimman puolueen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valitaan hallitustunnustelijaksi. Sipilä esittää tuolloin laatimansa kysymykset kaikille eduskuntapuolueille, joilla on aikaa vastata vappuaattoiltapäivään saakka.

Tiistaina Sipilä saa työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen vastaukset kysymyksiinsä. Sipilä on ehdottanut järjestöille yhteiskuntasopimusta, jota on tarkoitus työstää yhtä aikaa hallitusohjelman kanssa.

Sipilä on kertonut perehtyvänsä kaikkiin vastauksiin vapun jälkeen ensi viikonloppuna. Sen jälkeen hän kutsuu tiistaina 5. toukokuuta kaikkien eduskuntaryhmien edustajat vielä yksitellen tapaamiseen.

Sipilän mukaan hallituspohja varmistunee keskiviikkona tai torstaina 6.–7. toukokuuta. Sen jälkeen puolueet päättävät ministerinimistään.

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020