Uutiset

Edustajan kunnioitettava tapoja

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ottaa tänään kantaa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen puheisiin. Perussuomalainen edustaja ehdotti Ilta-Sanomissa, että homot, lesbot ja muslimit tulisi siirtää asumaan Ahvenanmaalle.

Hakkarainen kertoi jälkikäteen, että hänen väestönsiirtoa koskeva esityksensä oli tarkoitettu vitsiksi. Tarkennus ei kelvannut perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, joka on jo antanut Hakkaraiselle varoituksen.

Ryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner on kohusta kiusaantunut ja pahoillaan. Rangaistusta hän ei halua tietenkään arvailla, mutta rivien välistä on luettavissa, että hänen mielestään Hakkaraisen pitäisi jo osata käyttäytyä.

Tähän ei ole lisäämistä. Voi olla, että Hakkarainen jollain tapaa kiusaa mediaa – toimittajia – tai ainakin kerää vitseillä itselleen huomiota.

Perussuomalaisten kansanedustaja voisi edes lähteä siitä, että syöttää julkisuuteen uusia, mielellään itse kehittämiään ajatelmia. Hänen Ahvenanmaan asuttamistaan koskeva ”vitsi” on ikivanha.

Kansan puheissa Ahvenanmaa on ollut hyvin sopiva paikka lukuisten vähemmistöjen asuinpaikaksi, joten Hakkarainen kertaa silmät kirkkaina vanhaa.

Perussuomalaisia on paikallaan kohdella ymmärtävästi, sillä puolueen kansanedustajat – muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta – edelleen opettelevat uutta työtään.

Eikä pidä unohtaa tätä: pääosin perussuomalaiset kansanedustajat suhtautuvat työhönsä eduskunnassa asiaankuuluvan vakavasti.

Juuri tätä taustaa vasten ennen muuta perussuomalaisten on kysyttävä, ketä hakkaraismainen letkauttelu viime kädessä palvelee.

Tuskin puoluetta, sillä perussuomalaisten vaarana on leimaantua puolueeksi, jossa suositaan vitsejä ja yhteiskuntaan vaikuttaminen jää iloisessa elämässä sivurooliin.

Perussuomalaisilla on täysi oikeus vaatia hyvää käytöstä kaikilta kansanedustajiltaan – tätä tavoitetta palvelevat myös ryhmän yhteisesti hyväksymät säännöt.

Eduskunta on – kuten tuttu sanonta kuuluu – kansa pienoiskoossa. Tästä huolimatta kansanedustajilta on vaadittava hyvää käytöstä. Jos edustaja ei ymmärrä huumoria, hänen on parasta keskittyä kurinalaisesti politiikan asiakysymyksiin.

Kansanedustajien käytöksen rajojen veto kuuluu ennen muuta eduskuntaryhmille. Tässä mielessä perussuomalaiset kantaa vastuuta kuten pitääkin.

Eduskunnan tehtävä on valvoa käyttäytymistä eduskunnan tiloissa. Yksittäisen edustajan tekemiset tai puheet on syytä ottaa eduskunnan yhteiseksi vain poikkeustapauksessa.

Hakkarainen ehkä haluaa olla toinen Timo Soini, politiikkaa keventävillä vertauksilla maustava kansanmies. Näyttöjen perusteella Hakkaraisesta ei ole huumorissa edes puoluejohtajan avustajaksi.