Uutiset

Eero Heinäluomasta ei saa tykätä

Kesäkuussa vuonna 2005 Paavo Lipposen jälkeen SDP:n puheenjohtajaksi valittu Eero Heinäluoma saa lähes päivittäin rätistä päin naamaansa.

Torstaina läimäys tuli Aamulehdestä. Lehden kyselyn mukaan Erkki Tuomioja olisi äänestäjien mielestä Heinäluomaa parempi pääministeri.

Luvut prosentteina ovat 38-24 Tuomiojan hyväksi. Jotain lohtua Heinäluomalle voi antaa se, että myös kokoomuksella on väärä pääministeriehdokas.

Sauli Niinistö keräsi haastattelussa 60 ja puoluejohtaja Jyrki Katainen 18 prosentin kannatuksen.

Kuin sattumalta juuri Tuomioja oli vastaehdokas puoluekokouksessa, joka leipoi Heinäluomasta puoluejohtajan.

Selvä: Eero Heinäluoma ei ole, kauniisti muotoillen, kansan mieleinen pääministeriehdokas.

Aamulehden mittauksen tulos ei ole suuri yllätys. Heinäluoma on pärjännyt Kataisen tavoin perin huonosti kaikissa pääministeriehdokkaiden suosiota mittaavissa kyselyissä.

Mutta että nyt häviää Tuomiojalle! Riittääkö uuden pääministerin evääksi hyvä esiintymis- ja kielitaito kansainvälisen politiikan näyttämöllä? Jos näin on, Tuomioja on vastaus kansan huutoon.

Punainen-Erkki on hoitanut ulkoministesterin tehtävät hyvin, mutta miten hän mahtaisi pärjätä Heinäluoman tuolilla valtionvarainministerinä.

Sujuvasta englannista olisi tehtävän hoidossa kovin vähän apua.

Olin muutama vuosi sitten SAK:n toimittajille järjestämällä Ahvenanmaan matkalla. Porukkaa veti isäntänä silloinen ay-pomo Eero Heinäluoma.

Mies jätti jälkeensä myönteisen kuvan. Hän kuunteli, ei vetänyt minkään sortin roolia, ei mielistellyt ketään, oli asioista perillä ja hänen kanssaan saattoi vallan hyvin olla eri mieltä.

Matkan pahin moka sattui kalassa. Olin Heinäluoman kanssa samassa veneessä ja monista epätoivoisista yrityksistä huolimatta muutaman hengen porukkamme ei saanut kalan kalaa.

Heinäluoma on kaikkea muuta kuin kansanvillitsijä.

Mutta ei sitä ole kyselyiden ylivoimainen ykkönen keskustan Matti Vanhanenkaan!

Ei ole vennamoksi Jyrki Kataisestakaan.

Politiikka ei ole nykymaailmassa suosiossa. Ehkäpä suomalaiset arvostavat eniten mielestään harmaan virkamiesmäisintä pääministeriehdokasta.

Kolmikosta Vanhanen, Heinäluoma ja Katainen juuri Vanhanen on eniten asialinjalla politiikkaa vastaan?

Kataisen kannatusta syö Niinistö. Heinäluomaan on sen sijaan ikään kuin lyöty ”ei saa tykätä” -leima.

Heinäluomalle kielteiset tulokset taitavat jo ruokkia seuraavia kyselyitä.

Heinäluoman ja Kataisen kohdalla on tilaa myös tärkeään kysymykseen: kuinka vahvasti kansa kaksikkoa vastustaa?

markku.peItonen@hameensanomat.fi