Uutiset

Eero Paloheimo haluaa yhä pelastaa maapallon

Vihreiden entinen kansanedustaja Eero Paloheimo asuu kuten opettaa. Paloheimojen vuotta vaille satavuotias talo Pihlajaniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla komean kuusiaidan suojassa.

Luonto on talossa kaikkialla läsnä. Paloheimo on aina ollut vihreiden piirissä kriittinen ajattelija ja tosiasioista muistuttaja. Hän sanoo olleensa jo 20 vuotta sitä mieltä, että vihreät näpertelee pikkuasioiden parissa ja jättää tärkeät asiat, kuten ekokatastrofin torjumisen, sivuun.

Puoluetta on viime aikoina erityisesti puhuttanut ydinvoimaan otettu uusi kanta. Asiaa ei enää pidetä kynnyskysymyksenä hallitukseen osallistumiselle. Päätöksestä syntyy vaikutelma, että hallitukseen pääseminen on tärkeämpää kuin ydinvoiman vastustaminen.

– Poliittisen tarkoituksenmukaisuuden suuntaan on puolue mennyt asiassa, Paloheimo sanoo.

Kaikkein ihanteellisin joukko on Paloheimon mukaan jättänyt puolueen.

– Minä en ole jättänyt. Syy on se, että on epäuskottavaa, jos ei kuulu puolueeseen ja kritisoi sitä. Aion olla kriittisenä jäsenenä mukana. On niin paljon tärkeitä asioita, joita pitäisi ajaa. On irvokasta, että äärimmäisen tärkeät asiat on uhrattu ihmisten polliitisen uran takia.

Paloheimon mielestä kaikkein tärkein asia, jota vihreiden tulisi ajaa, on maapallon pelastaminen. Hän muistuttaa, että maapallon energiatulevaisuus on täysin ratkaisematta. Paloheimon mielestä ratkaisu löytyy energian säästöstä ja laajamittaisesta uusiutuvien energiamuotojen käytötä. Näitä ovat aurinkopaneelit, tuulivoima ja bioenergia jossain määrin. Säästöt edellyttävät kuitenkin uhrauksia ja tuovat kärsimystä ihmisille.

Uusiutuvien luonnonvarojen käyttö sähkön tuottamiseen edellyttäisi Paloheimon mukaan poliittisia päätöksiä, joilla määriteltäisiin radikaalit tavoitteet aurinko- ja tuulisähkön tuotannolle vuoteen 2020 mennessä. Kun elinkeinoelämä tietäisi, että näin on, alkaisi muun muassa aurinkopaneelien tuotannon tehostaminen. Näiden kysymysten ajaminen olisi Paloheimon mielestä nimenomaan vihreiden tehtävä.

Paloheimoa huolettaa, että vakavasti otettavaa strategiaa maapallon pelastamiseksi ei ole. Yksi mahdollisuus olisi valita Euroopan parlamenttiin valtuutettu, joka valvoisi tulevien sukupolvien etuja. Kaikissa parlamenteissa pitäisi myös olla kiintiö tulevien sukupolvien ja luonnon etuja ajamaan. Heidän velvollisuutensa olisi käyttäytyä nykypolven etuja vastaan puolustusasianajajamaiseen tyyliin.

– Tämä on tietysti utopiaa, enkä kuvittelekaan, että kukaan ajatusta hyväksyisi. Mutta EU:n valtuutettu olisi pieni alku, Eero Paloheimo uskoo. (STT)

Menot