Uutiset

Eetu Kallioinen pudottelee kiekkoja MM-kisoissa

Loppilainen haulikkoampuja Eetu Kallioinen, 16, valmistautuu uransa kovimpaan kisaan. Ala-Hämeen Ampujien juniori edustaa Suomea syyskuussa Granadassa Espanjassa käytävissä junioreiden skeetin MM-kisoissa.

Granadassa ammutaan kaikki Kansainvälisen Ampumaurheiluliiton lajit. Kallioisen lisäksi junnujen skeet-kisaan Suomesta osallistuvat Kuopion Juho Auvinen ja Luumäen Henri Sorvo. Molemmat ovat jo 20-vuotiaita ampujia.

Eetu Kallioinen on harrastanut haulikkoammuntaa kahdeksan vuotta. Skeetsissä hänen paras saavutuksensa on viikonvaihteessa Kööpenhaminassa saavutettu junioreiden PM-hopea. SM-kisoissa nuori ampuja on paukutellut jo kolme mestaruutta. Metsästyshaulikollakin Eetu on ampunut kaksi Suomen mestaruutta.

Vielä neljä vuotta alle 20-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Kallioinen on jo melkoinen tekijä haulikkoradoilla. Peruskisan ennätyksensä 122 kiekkoa (maksimi 125) hän ampui jo viime kesänä, mutta myös MM-näytöt tänä vuonna ovat olleet vakuuttavia.

– Suomen mestaruuden lisäksi ylsin Orimattilan kansainvälisessä junioricupissa neljänneksi ja tulosrajan 116 rikoin tuloksellani 118 Sipoossa. Toivottavasti ammunta sujuu hyvin myös MM-kisoissa. Tavoitteenani on yltää kympin sakkiin ensimmäisissä MM-kisoissani, Kallioinen suunnittelee.

Kallioinen kohtaa Espanjassa maailman parhaat nuoret skeet-ampujat.

– Kovimmat kaverit tulevat Italiasta, USA:sta ja Saksasta. Myös Kyproksen ampujat ovat hyviä, Eetu muistuttaa.

Kolmen päivän kova urakka

Kallioisella on edessään kova savotta MM-kisoissa. 5×25 kiekon peruskisaakin ammutaan kolmen päivän aikana.

– Meidän lajimme ammutaan syyskuun 17.–19. päivinä. Peruskisan jälkeen kuusi parasta ampuvat semifinaalit ja sen jälkeen kulta- ja pronssimatsit. Semifinaaliin ja mitaliotteluihin lähdetään nollilta ja niissä ammutaan 16 kiekkoa, Eetu kertoo.

Kallioisen taustajoukkoihin kuuluva manageri Heikki Sauvala odottelee suojatiltaan hyviä esityksiä.

– Eetun tavoite kympin sakkiin on hyvinkin realistinen. Kauden saavutukset ovat olleet hyviä, ja harjoittelu on edennyt ihan odotusten mukaan. Hyvällä tuurilla kaveri voi jatkaa kisaa vielä peruskilpailun jälkeenkin. Peruskisassa kaveri on ampunut tällä kaudella tuloksen 118, mutta kovissakin kisoissa tulostaso voi heitellä todella paljon. Olot voivat olla vaativat, ja kiekot näkyä huonosti, kuvailee Sauvala.

Sauvala muistuttaa, että haulikkoampujilla on Lopella loistavat harjoitteluolot. Timo Laitisen ja Tuomo Valkeapään valmennuksessa Kallioisen tiimi on saanut paljon aikaan lähivuosina.

– Meillä on Lopella erittäin hyvät haulikkoradat, ja pääsemme harjoittelemaan aamusta iltaan. Myös huippuvalmennus ja hyvät yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet juniorimme menestymisen. Ilman näin hyvää pakettia Eetu tuskin enää harrastaisi koko lajia, Sauvala arvelee. (HäSa)

Asiasanat

Menot