fbpx
Uutiset

Eeva Iso-Sipilällä on hyvä kriitikko kotona

Lopuillaan oleva valtuustokausi on Ilmoilassa asuvalle Eeva Iso-Sipilälle (kok.) kolmas Hauhon kunnanvaltuustossa, joten hänellä tulee täyteen 12 vuotta valtuutettuna.

– Mieheni Jouko oli kaksi kautta valtuustossa. Kun hän lopetti, minä aloitin. Yhteensä olemme olleet 20 vuotta valtuutettuina. Minulla on ollut hyvä kriitikko kotona.

Paljasjalkainen tamperelaistyttö muutti maatalon emännäksi, muttei ole ratkaisuaan päivääkään katunut.

Iso-Sipilöillä on kolme lasta ja viisi lastenlasta. Lapset ovat muuttaneet jo kotoa, ja tilan sukupolvenvaihdos on pantu alulle. Iso-Sipilä on vanha sukutila, jonka nykyinen isäntäpari edustaa 16. sukupolvea.

Eeva Iso-Sipilä esittelee tilan vanhoja esineitä, joista hän on koonnut saunarakennukseen pienen kotimuseon. Hänen lempiesineensä on kaulinlauta parin sadan vuoden takaa.

– Emäntä, joka on tällä mankeloinut, ei ole tiennyt kunnallispolitiikasta mitään. Hänellä on ollut kirkko ja käräjät, Iso-Sipilä nauraa iloisesti.

Aito vuorovaikutus
puuttuu

Valtuustoryhmänsä puheenjohtajana Iso-Sipilä toivoo, että valtuustossa eri mielipiteiden kesken syntyisi aito vuorovaikutus. Hänen mukaansa sellainen on puuttunut Hauholla tällä valtuustokaudella.

– Kun itse arvostat valtuutetun työtä, arvostat toistakin.

Politiikan arvostus lähtee hänen mukaansa siitä, että poliitikko itse antaa arvoa omalle mielipiteelleen. Siitä nousee ihmisten välinen luottamus ja edelleen arvostus.

– Tämän piti olla viimeinen valtuustokauteni, mutta kun pyydettiin ehdokkaaksi niin lupauduin. Valtuutetun paikka on sellainen, että asioihin pitää paneutua ja perehtyä.

Valtuuston jäsenyyden lisäksi Iso-Sipilä on käräjäoikeuden lautamies sekä Hauhon perusturvalautakunnan ja Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän hallituksen jäsen. Ne ovat hänelle mieluisia tehtäviä.

Koululautakunnassa hän oli jo ennen kuin valtuutettuna. Hän sanoo, että lautakuntiin pitäisi valita ihmisiä, joilla on aito mielenkiinto lautakunnan käsittelemiin asioihin. Kun niin on, voidaan puhua asiantuntijalautakunnasta.

– Kunnanhallituksen pitäisi huomioida isoissa asioissa nykyistä enemmän lautakuntien päätöksiä. Moni lautakuntien jäsen miettii, mitä siellä istuu, kun kunnanhallitus kuitenkin päättää muuta.

Terveydenhuolto
vaatii remonttia

Keskuskoulun rakentaminen on ensi vaalikauden iso asia. Iso-Sipilän mielestä onkin hyvä, että Hauholla panostetaan nyt nuoriin.

– Vanhustyöhön ja kotipalveluun on panostettu viime aikoina. Nyt on aika katsoa, että meillä on nuorisoakin. Suunnitellaan toimiva koulu, jossa on myös reilut liikuntatilat.

Kuntayhtymän taloutta rasittaa iso-Sipilän mukaan suuresti se, että erikoissairaanhoito vie suuren osan rahoista. Jos perusterveydenhuollossa olisi nykyistä enemmän resursseja, se säästäisi erikoissairaanhoidon eli keskussairaalan käyttöä.

– Kunnat eivät anna meille resursseja. Jos terveyskeskuksissa pystyttäisiin hoitamaan ihmisiä nykyistä enemmän ja monipuolistamaan sen palveluja, ei tarvitsisi käyttää niin paljon kallista erikoissairaanhoitoa. n

Eeva Iso-Sipilä nauraa kotimuseonsa vanha kaulinlautaa esitellessään: – Emäntä, joka on tällä mankeloinut, ei tiennyt kunnallispolitiikasta mitään.

Menot