fbpx
Uutiset

Egypti on Sipilän mukaan potentiaalinen kohde EU:n siirtolaiskeskukselle

Egypti on yksi potentiaalisista unionin ulkopuolisista maista, johon EU voisi perustaa keskuksen mereltä pelastetuille siirtolaisille, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

EU-johtajat ovat parasta aikaa koolla Itävallan Salzburgissa, jossa maat päivittävät, miten kesän huippukokouksessa tehdyt päätökset muun muassa maihinnousukeskusten perustamisesta ovat edenneet.

Sipilän mukaan yhteistyö Egyptin kanssa on sujunut hyvin. Maasta on tullut EU:n silmissä luottopelaaja, koska sieltä ei ole tullut yhtään laitonta siirtolaista tänä vuonna.

– Egypti on yksi potentiaalinen yhteistyökumppani, Sipilä sanoi ennen EU-johtajien illallista.

Välimeri on rauhoittunut huomattavasti, mutta maahanmuuton hallinta pysyy EU:n agendalla. Salzburgin kokous on epävirallinen, joten siellä ei tehdä päätöksiä.

Sipilä uskoo, että EU-maat järjestävät yhteisen kokouksen arabimaiden kanssa, ehkä vielä tämän vuoden puolella.

Liittokansleri Sebastian Kurz ja huippukokouksia johtava Donald Tusk tapasivat viikonloppuna Egyptissä presidentti Abdel Fattah al-Sisin. Kurzin ja Tuskin odotetaan kertovan muille EU-johtajille, minkälaista yhteistyötä EU voisi Egyptin kanssa tehdä.Rajajoukkoja harkitaanKokouksen aikana käydään keskustelua myös komission ehdotuksesta perustaa EU:lle oma rajajoukko, jossa olisi 10 000 työntekijää.

Sipilän mukaan Suomi vasta harkitsee viime viikolla annettua esitystä.

– Se täytyy hyvin huolella käydä läpi, koska on vielä epäselvää, mitkä näiden joukkojen valtuudet olisivat.

Sipilä muistuttaa, että rajavalvonnan on sovittu olevan jäsenmaiden vastuulla. Esityksessä on hänen mukaansa vielä paljon “avoimia kysymyksiä”.

– Nyt pitäisi rauhassa katsoa myös se, pystytäänkö vahvistamaan jäsenmaiden omaa rajavalvontaa ja mikä näiden joukkojen todellinen rooli olisi.

Asiasanat

Menot