Uutiset

Egyptin menehtynyt ex-presidentti Hosni Mubarak nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta

Arabikevät koitui vuosikymmeniä hallinneen Hosni Mubarakin vallan lopuksi. Hän kuoli tiistaina 91 vuoden iässä.
Hosni Mubarak kuoli tiistaina. Kuva: epa08246221
Hosni Mubarak kuoli tiistaina. Kuva: epa08246221

Tiistaina kuolleesta Hosni Mubarakista ei koskaan pitänyt tulla Egyptin presidenttiä.

Hän oli huomaamaton ja vähän julkisuudessa ollut varapresidentti, kun islamistit ampuivat presidentti Anwar Sadatin kesken sotilasparaatin hänen viereensä vuonna 1981.

Harva odotti Mubarakin kestävän pitkään virassa, mutta 30 vuoden aikana hän rakensi itsestään vahvan presidentin, joka tunnettiin lempinimellä faarao.

Mubarakin tarinasta tuli Egyptin tarina vuosikymmeniksi. Hän tarjosi kansalleen vaihtoehdot Mubarak tai sekasorto. Hänen odotettiin peukaloivan vaaleja kuolemaansa asti, minkä jälkeen valta siirtyisi hänen pojalleen Gamal Mubarakille.

– Kukaan ei kuvittele, että vapaudet tulevat nappia painamalla. Se johtaisi tämän maan kaaokseen, mikä olisi vaaraksi ihmisille, Mubarakin kerrotaan sanoneen.

Lopulta egyptiläiset päättivät Mubarakin sijasta alkaa kirjoittaa omaa historiaansa. Hänet syöstiin vallasta vuoden 2011 Arabikevään vallankumouksessa.

Mubarakin nuoruudesta tiedetään vähän

Mubarakin historiasta tiedetään kovin vähän. Hän oli hallituksen virkamiehen poika, joka syntyi Kafr Mushailan kylässä toukokuun neljäntenä 1928. Silloin Egypti oli vielä tiiviisti Britannian talutusnuorassa.

Mubarak sai lentolupakirjan vuonna 1950 ja liittyi ilmavoimiin. 1960-luvulla hän vietti yli kaksi vuotta Neuvostoliitossa pommikoneiden puikoissa.

Kun Egypti hävisi kuuden päivän sodan Israelille vuonna 1967 ja suurin osa maan ilmavoimista tuhoutui, Mubarak otti vastuun ilmavoimien kouluttamisesta uuteen loistoon. Vuonna 1970 valtaan noussut presidentti Anwar Sadat näki Mubarakissa lojaalin alaisen ja teki hänestä presidentin vuonna 1975.

Varapresidentin virka oli sen jälkeen vuosia vapaa, sillä Mubarak ei halunnut varamiestä.

Selvisi useasta murhayrityksestä

Presidenttinä Mubarak korjasi välit muiden Arabivaltioiden kanssa, ja Arabiliiton pääkonttori siirrettiin takaisin Kairoon.

Siitä huolimatta hänen politiikkansa ärsytti monia Lähi-idässä. Kun äärijärjestö Hamas nousi valtaan Gazan kaistaleella, Mubarak tuki Israelin saartoa.

Hän tukahdutti Egyptin kapinalliset armeijan avulla, ja oikeutti Egyptin pitämisen poliisivaltiona perustelemalla sitä islamistien pommi-iskuilla Punaisenmeren lomakohteisiin. Mubarak yritettiin myös useampaan kertaan murhata.

Egyptissä 2000-luvun alussa tehdyt ja Gamal Mubarakin valvomat talousuudistukset toivat lisää vaurautta, mutta korruption vuoksi rikkaudet jäivät eliitille, kuten armeijalle, Mubarakeille ja näitä tukevalle puolueelle.

Mubarak uusi vuosikymmeniä valtansa vaaleissa, joissa hän oli ainoa ehdokas. Vuonna 2005 liberaali lakimies Ayman Nour kehtasi haastaa hänet, mutta kukaan ei yllättynyt hänen tappiostaan.

Arabikevät koitui kohtaloksi

Vuonna 2010 Mubarakin NDP-puolue sai 90 prosenttia kansanedustajista parlamenttivaaleissa, joissa Egyptin muslimiveljeskunta putosi parlamentista.

Mubarak ei juuri välittänyt mielenosoittajista, sillä nämä olivat hiljenneet aiemminkin. Tunisian onnistunut vallankumous kuitenkin lisäsi mielenosoitusten voimaa. Kun Mubarakin kenraalit alkoivat kääntyä häntä vastaan ja Yhdysvallat otti kansan puolen, Mubarak ilmoitti jäävänsä eläkkeelle, mutta vasta myöhemmin.

– Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan, Mubarak sanoi. Kaksi kuukautta myöhemmin hänet pidätettiin.

Mubarak tuomittiin elinkautiseen vuonna 2012 juuri ennen kuin muslimiveljeskunnan Mohamed Mursi voitti presidentinvaalit. Seuraavana vuonna armeijan Abdel Fattah al-Sisi syöksi Mursin vallasta.

Mubarak vapautettiin syytteistä, ja hän vietti viimeiset vuotensa kotonaan presidentinpalatsin lähistöllä, Mubarak menehtyi tiistaina leikkauksen jälkeen 91 vuoden iässä.

Menot