fbpx
Uutiset

Egyptissä jaettiin kuolemantuomioita 75:lle – Mursin syrjäyttämisen jälkeisissä protesteissa kuoli jopa yli 800 ihmistä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi rangaistukset ja piti koko oikeudenkäyntiä häpeällisenä.
Tuomari Hassan Farid jakoi Kairossa tuomioita lauantaina muun muassa Muslimiveljeskunnan johtajistoon kuuluville.

Egyptissä oikeus tuomitsi lauantaina 75 ihmistä kuolemaan ja yli 600 ihmistä vankeusrangaistuksiin vuoden 2013 mielenosoituksista.

Tuolloin turvallisuusjoukot tappoivat Kairossa jopa satoja mielenosoittajia, jotka kannattivat Muslimiveljeskuntaa.

Lauantain tuomio päätti kaikkiaan noin 700 syytetyn massaoikeudenkäynnin Kairossa. Syytenimikkeinä olivat murha ja väkivaltaan yllyttäminen.

Kuolemaan tuomittiin useita johtavia islamisteja, kuten Muslimiveljeskunnan johtajistoon kuuluvat Essam al-Erian ja Mohamed Beltagi sekä saarnaaja Safwat Higazi.

Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja Mohamed Badie ja kymmenet muut saivat elinkautistuomiot.

Lisäksi annettiin 5–15 vuoden vankeustuomioita.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi lauantaina annetut rangaistukset ja kutsui oikeudenkäyntiä “häpeälliseksi”.

Protestit alkoivat Mursin syrjäyttämisestä

Egyptin hallituksen mukaan monilla vuoden 2013 mielenosoittajilla oli aseita, ja kahdeksan turvallisuusjoukkoihin kuuluvaa tapettiin. Hallitus sanoi alkujaan, että yli 40 poliisia olisi kuollut.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan protestissa kuoli yli 800 ihmistä. Vuonna 2011 alkaneen kansannousun jälkeisissä levottomuuksissa kyseinen protesti vaati eniten kuolonuhreja.

Protestit alkoivat vuonna 2013, kun Egyptin armeija syrjäytti islamistisen presidentin Mohamed Mursin. Nykyinen presidentti Abdel Fattah al-Sisi johti Mursin syrjäyttämisoperaatiota.

Protestit olivat kestäneet useita viikkoja, kun turvallisuusjoukot keskeyttivät Rabaa Adawiyan aukiolla olleen protestin väkivalloin. Joukot pidättivät satoja ihmisiä, joita syytettiin väkivaltaan yllyttämisestä, murhasta ja laittomien protestien järjestämisestä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet oikeudenkäyntiä siitä, että syytettynä oli monia rauhallisesti käyttäytyneitä mielenosoittajia ja toimittajia.

Esimerkiksi palkittu valokuvaaja Mahmoud Abu Zeid, joka taltioi tapahtumia, tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan. Hän tosin pääsee vapaalle pian, koska hän ollut jo viisi vuotta säilössä ja se aika lasketaan mukaan rangaistukseen.

Abu Zeid sanoi YK:n lehdistönvapauspalkinnon tänä vuonna.

Toisinajattelua tukahdutetaan

Sen jälkeen, kun al-Sisi valittiin presidentiksi vuonna 2014, viranomaiset ovat puolustelleet toisinajattelun tukahduttamista sillä, että ne iskevät valtiota horjuttamaan pyrkiviin militantteihin.

Kuolemantuomioita on jaettu jopa sadoille al-Sisin poliittisille vastustajille. Syytteisiin on lukeutunut kuuluminen laittomaan järjestöön tai iskun suunnitteleminen.

Presidentin kannattajien mukaan viranomaisten tehoiskuja tarvitaan Egyptin vakauttamiseen. Siinain niemimaalla on yhä islamistinen kapina. Lisäksi maan talous on yhä vaikeuksissa vuosia kestäneiden levottomuuksien jäljeltä.

Presidentin arvostelijat puolestaan puhuvat, että vapauksia kavennetaan ja poliittisia vastustajia hiljennetään tavalla, jota ei ole aiemmin nähty modernissa Egyptissä.

Menot