Uutiset

Ehdokkaiden näkemyserot liki olemattomia

Hämeenlinna-Vanajan seurakuntalaiset ovat vaikeassa tilanteessa valitessaan seuraavaa kirkkoherraa. Torstaina lähes täysi Poltinahon seurakuntatalon sali sai kuulla useamman kerran, kuinka kaksi ehdokasta ehti “tyhjentää pajatson”, jolloin kolmannelle ei jäänyt vastauksiin juurikaan lisättävää.

Hattulan kappalaisen Markku Antolan, Hauhon kirkkoherran Tapani Vanhasen ja Hämeenlinna-Vanajan kappalaisen Timo Kalajan mielestä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan suurimmat lähivuosien haasteet liittyvät kirkon rakennemuutokseen, talouteen ja kirkon jäsenten sitoutuneisuuteen.

– Rakenneratkaisut eivät tule olemaan helppoja eivätkä itsestään selviä. Seurakunnan työnjakoon tarvitaan uudenlaista ajattelua, koska virkoja on tulevaisuudessa vähemmän. Tiedän, että työtä voidaan organisoida monin tavoin, sanoi Antola.

Kalajan mielestä sitoutuminen ei kuulu ajan henkeen. Tämä pätee myös seurakunnan työntekijöihin.

– Henkilöstö on se, joka tekee työt. Heitä on tuettava motivoituneeseen työntekoon, sanoi Kalaja.

Vanhasen mukaan tulevaa rakenneuudistusta on korostettu jopa liikaakin.

– Suurin haaste on se, miten seurakuntalaiset ovat valmiita sitoutumaan jäseniksi. Miten he kokisivat, että seurakunta on heitä varten, sanoi Vanhanen.

Syntiluetteloiden aika on ohi

Näkemyseroja ei tahtonut löytyä kyllä/ei-väittämistäkään. Kaikkien ehdokkaiden mielestä papiksi voidaan vihkiä yhtä hyvin mies kuin nainenkin, eronnut voidaan vihkiä kirkossa uudelleen avioliittoon eikä homous ole syntiä. Avioliittoa kaikki pitävät kuitenkin vain miehen ja naisen välisenä asiana.

Ainostaan kysymys seurakunnan tilojen vuokraamisesta muiden uskontokuntien tilaisuuksiin teki yksimielisyyden rintamaan pienen särön. Vanhanen ja Kalaja eivät nähneet siinä ongelmia, Antola vastasi sekä kyllä että ei.

– En ole joko tai, vaan sekä että mies. Uskonnoista ei voi tehdä yhtä pakettia, muotoili Antola.

Mistä ei puhuttu

Yleisökysymys “mistä tänään ei ole puhuttu, mutta pitäisi puhua” antoi ehdokkaille mahdollisuuden poiketa omille poluilleen. Antola kertoi elämänsä kolmesta suuresta kolhusta: kulttuurisokista, jonka hän koki olleessaan Taiwanissa lähetystyössä, pitkän avioliiton päättymisestä eroon ja omakotitalonsa palamisesta Ruokolahdella puoli vuotta eron jälkeen.

– Halusin kertoa tämän siksi, tieto Ruokolahden kappalaisuudesta on edelleen mukana työhistoriassa, vaikka päivääkään en pystynyt toimea kodittomana hoitamaan.

Vanhasen mielestä paneelissa ei puhuttu ainakaan riittävästi siitä, millaista johtajaa seurakuntalaiset itselleen toivovat.

Kalajaa harmittaa se, että nykyisin kirkosta etsitään mieluummin vikoja kuin nähdään sen tuottama hyvä. Hän muistutti, että jokainen vauvasta vaariin maksaa kirkolle keskimäärin 175 euroa vuodessa.

– Se on iso raha. Monessa asiassa ollaan onnistuttu. Minua loukkaa sellainen puhe, että kirkko on kuollut, sanoi Kalaja. (HäSa)

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherranvaalin ennakkoäänestys 7.–11.5. kello 9–18 kirkkoherranvirastossa, Rauhankatu 14. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. toukokuuta. Äänestäminen Hämeenlinnan kirkossa alkaa jumalanpalveluksen jälkeen ja jatkuu kello 20:een asti. Tulos selviää sunnuntai-iltana.