Uutiset

Ehdokkaiden vahvuudet tulleet esille

Suomalaiset ovat ilmaisseet vuosien mittaan tyytyväisyytensä Tarja Haloseen suurin prosenttiluvuin ja vielä nytkin mauttomiksi menneistä hyökkäyksistä huolimatta olleet selkeästi nykyisen presidentin toisen kauden kannalla prosenttilukujen pysyessä edelleen reilusti yli 50:n.

Voimakkaat moitteet ja hermostunut mustamaalaus kohdistuukin samalla tähän tyytyväisten joukkoon. Kaikki, joiden kanssa olen asiasta keskustellut, ovat olleet samaa mieltä asiasta. Vastareaktio on ilmeisen vahva ja monet, jotka ovat aikoneet jättää äänestämättä, ovat jo pyörtäneet sanansa ja äänestäneet – tai tekevät sen sitten sunnuntaina mottona ”kerrasta poikki”!

Ehkä tämä on sitä suomalaista mentaliteettia; minua et opeta ja minun mielipidettäni et ylenkatso!

Meillä vaalityö onnistuu parhaiten keskittymällä oman ehdokkaan vahvuuksien esille tuomiseen eikä kilpailijoiden työn kyseenalaistamiseen ja jopa persoonan halventamiseen. Hieman ilkikurisesti voisi kuitenkin todeta, että jos ei ole mitä kehua, on paras keskittyä muiden arvostelemiseen.

Tämän presidentinvaalin yhteydessä voi hyvällä syyllä todeta, että ehdokkaat ovat erinomainen läpileikkaus suomalaisesta osaamisesta ja päättäjien kyvyistä.

Lehtihaastatteluissa sekä radio- ja tv-tenteissä ehdokkaat ovat esiintyneet edukseen ja heidän vahvuutensa on kyllä tullut esille. Toisin on joidenkin toimittajien kanssa; heidän ammattitaitonsa ja työmoraalinsa ei yllä haastateltavien tasolle. Se on kuin jääkiekossa (pakollinen vertaus Hämeenlinnassa); pelaajien taso nousee, mutta peliä väärin lukevat erotuomarit heittelevät kapuloita ”kehityksen rattaisiin”.

Kaikkien presidenttiehdokkaiden tulee mielestäni nauttia kansalaisten – toimittajienkin – arvostusta. Kysymyshän on maan korkeimmalle paikalle asetetuista ehdokkaista. Näistä hyvistä naisista ja miehistä valitaan yksi.

Kun näyttöä ja kansalaisten pitkäaikaista arvostusta ja tukea yhdellä jo on, niin miksi siis vaihtaa. Mutta ratkaisun jälkeen – on se sitten mikä tahansa – eletään taas mahdollisimman yksituumaisesti. Sitä tosin hieman vaikeuttaa nämä vaalikampanjan aikana ”ääneen” esitetyt mielipiteet, jotka ovat ylittäneet hyvän maun ja ehdokkaiden aseman arvostamisen. Ne tosin taitavat nyt olla yhtenä ratkaisemassa vaalien tuloksen. Vaalityötä siis sekin!

Timo Lahtinen

valtuutettu (sd.)

Hämeenlinna

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic