Uutiset

Ehdotus muutosta Normaalikoulun tiloihin veti vanhemmat mietteliäiksi Ojoisilla

Ojoisten alakoulun rehtori Pasi Rangell yritti kiteyttää maanantaista vanhempainiltaa.

– Jos kerron pomolleni, että suhtautuminen oli varovaisen myönteistä, kuinka väärässä olen?

– Aika kova tulkinta, kuului vastaus noin 80-päisen yleisön joukosta.

– Hienoa, että asiassa on toimittu nopeasti, mutta miksi ei esitetä, että Ojoisille rakennettaisiin kokonaan uusi oma alakoulu? jatkui kommentointi.

Lasten- ja nuorten lautakunta saa ensi tiistaina eteensä ehdotuksen, että Normaalikoulun oppilaista tehdään syksyllä 2012 Ojoisten koulun oppilaita, jotka käyvät kouluaan Normaalikoulun rakennuksissa Kaurialassa.

Ykkös- ja kakkosluokat jäisivät kuitenkin Ojoisille joko peruskorjattuun tai kokonaan uuteen koulurakennukseen. Uuden päiväkodin rakentaminen alkaa ensi syksynä joka tapauksessa, sillä nykyisten päiväkotien rakennukset ovat aikansa eläneet.

Pikaista päätöstä tarvitaan kahdesta syystä. Kun Hämeenlinnan Opettajakoulutuslaitoksen toiminta siirtyy ensi syksynä Tampereelle, jää Normaalikoulun opetuksen järjestäminen kaupungin tehtäväksi. Kiirettä lisäävät Ojoisten koulun pahat homevauriot, jotka ovat jo aiheuttaneet erikoisjärjestelyjä.

Myllymäen koulun tilannetta selvitellään

Tilaajajohtaja Markku Rimpelän ja tilaajapäällikkö Antti Karrimaan esittämällä mallilla Normaalikoulun ja Ojoisten koulun yhdistämisestä syntyisi 620-670 oppilaan suurkoulu, jolle keksitään uusi nimi. Jos suunnitelmaan kytketään myös Myllymäen koulu, hipoisi oppilasmäärä 900ää.

Koska Myllymäen koululla ei ole vielä pariin vuoteen akuuttia peruskorjaustarvetta, se ei ole mukana ensi viikolla lautakuntaan menevässä esityksessä.

– Olen itse tyytyväinen ehdotukseen. Isolla koululla isoine resursseineen on tarjota oppilaille hienoja mahdollisuuksia, sanoi rehtori Rangell.

Vanhempia suuri oppilasmäärä enemmänkin epäilytti. Suuressa koulussa joudutaan väistämättä keskittymään massoihin yksilöiden kustannuksella.

– Järjestelyllä on mahdollista myös kasvattaa luokkakokoja. Potentiaalisesti näin tapahtuu, huomautti eräs kahden koululaistytön isä.

– Luokkakokoja saataisiin kasvatettua, jos haluttaisiin, muttei haluta, vastasi Karrimaa.

Liikennevaloihin on varaa

Karrimaan laskelmien mukaan matka Ojoisten koululta Normaalikoululle on kevyenliikenteenväyliä pitkin 1,7 kilometriä. Vanhemmat huomauttivat, että matkalla on vaaranpaikkansa, muun muassa Brahenkadun ylitys.

– Nämä reitit täytyy käydä läpi. Ei liikennevalojen laittaminen kustannuksiltaan järkyttävää ole, sanoi Rimpeläinen.

Kun yleisöstä huomautettiin, että Tuomelan koulu sai liikennevalot Aulangontielle 15 vuoden odottelun jälkeen, vastasi Rimpelä:

– Luvata en voi, mutta yritetään olla nopeampia.

Kahden vuoden rupeama

Vaikka suunnittelu, päätöksenteko ja toimeen ryhtyminen on nyt vauhdikasta, pääsisivät mahdollisesti Ojoisille jäävät ykkös- ja kakkosluokkalaiset uusiin tiloihin aikaisintaan kahden vuoden päästä syksyllä. Vanhempia askarrutti, löytyykö koulusta terveellisiä väistötiloja siihen asti.

– Tähän ei ole vielä vastausta, joutui Karrimaa myöntämään.

Alustavat sisäilmamittaukset valmistuvat tämän kuun puolivälissä, lopulliset joulukuun alkupuolella.

Palveluverkkosuunnitelman esittely jatkuu tällä viikolla sekä Myllymäen koulussa että Normaalikoulussa. (HäSa)