Uutiset

Ehjä, käytetty kännykkä on miltei arvoton

– Kun tulin alalle 13 vuotta sitten, uudet kännykät olivat kaapissa piilossa ja käytettyjä pidettiin esillä lasivitriinissä, Aina Shopin myyntineuvottelija Petri Harjula muistelee.

Vielä viitisen vuotta sitten monista matkapuhelinten erikoisliikkeistä saattoi ostaa käytettyjä kännyköitä. Nyt käytettyjen matkapuhelinten markkinat ovat Suomessa lähes muinaishistoriaa.

Matkapuhelinmyymälät ottavat käytetyt puhelimet vastaan, mutta ne määritellään elektroniikkajätteeksi, ja toimitetaan liikkeistä kierrätettäväksi.

Syynä on jatkuvasti nopeammin markkinoille tulevat uutuudet, sekä kännyköiden ja puhelinliittymien kytkykauppa.

– Halvimmillaan saa 24 eurolla uuden laitteen takuineen liittymän kanssa, joten ei ole mitään järkeä myydä tai ostaa käytettyjä kännyköitä, sanoo Dna Kaupan ketjukouluttaja Markku Teerikangas.

Dna:n myymälöissä käytetyistä matkapuhelimista saa mallista riippuen saada nimellisen korvauksen, mutta rahaa käytetyistä ei makseta.

– Maksu suoritetaan lisätarvikkeina.

Myöskään Elisa Shop -ketju ei maksa käytetyistä kännyköistä, mutta järjestää kapulanvaihtokampanjoita, joiden aikana käyttökuntoisista vaihtopuhelimista annetaan hyvitys. Myyntiin vaihtopuhelimet eivät päädy.

– Käytetyille ei ole mitään markkinoita. Ne, mitkä meille tulee, menevät kierrätykseen, Hämeenlinnan Elisa Shopin myyjä Marko Petäjä sanoo.

Elisan maksama korvaus esimerkiksi käyttökuntoisesta, noin vuoden käytössä olleesta Nokian C6 -älypuhelimesta on 40 euroa. Juurikaan sen enempää arvoa luurille ei lasketa, vaikka vaihtopuhelin olisi lähes uusinta mallia.

– Kännyköiden arvo romahtaa todella nopeasti.

Panttilainaamo ei puhelimista perusta
Panttilainaamoissa kännyköihin suhtaudutaan karsastaen. Kännykän kanittamista on turha suunnitella, ellei laite ole uudehko ja arvokasta mallia.

– Pari vuotta vanha alkaa olla jo liian vanha, sillä puhelimet ovat niin käyttötavaraa, Helsingin Pantin konttorinjohtaja Katri Saastamoinen kertoo.

Laitteesta pitää myös esittää ostokuitti.

– Pitää pystyä todistamaan, että laite on maksettu kokonaan, eikä kyseessä ole kytkypuhelin.

Saastamoisen mukaan kännykät eivät yllä lähellekään panttilainaamoon tarjottujen tuotteiden kymmenen kärkeä. (HäSa)

Puhelinten jälleenmyyntiarvot perustuvat kierratakannykka.fi -sivuston ja vaihtohyvitykset www.kapulanvaihto.fi -sivuston antamiin tietoihin.

Maailmalla jälkimarkkinat käyvät kuumina
– Matkapuhelinten jälkimarkkinat on globaali miljardibisnes, sanoo Suomen Kännykkärahaksi Oy:n toimitusjohtaja Richard Fieldhouse.

Helmikuussa 2010 perustettu yritys on Suomen suurin käytettyjen matkapuhelinten ostaja. Yritys ostaa matkapuhelimia yrityksiltä ja yksityisiltä nettipalvelun kautta.

Toimintansa aikana yritys on ostanut Suomessa lähes 50?000 käytettyä matkapuhelinta, minkä lisäksi Baltian tytäryritysten kautta puhelimia on ostettu toinen mokoma.

– Puhelimista sellaisenaan tai korjauksen jälkeen jopa 98 prosenttia menee uudelleen käyttöön. Loput päätyvät materiaalikierrätykseen.

Käytetty N95 on haluttu
Matkapuhelinten jälkimarkkinat kulkevat Ison-Britannian kautta. Suurinta niiden kysyntä on Aasiassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa.

– Halutut mallit jäävät Britanniaan tai Amerikkaan. Sitten joku Nokian 1100 ja muut hyvän akunkeston omaavat laitteet päätyvät halvan hintansa ansiosta Afrikkaan. Maailman halutuin jälkimarkkinapuhelin, hinta-laatu-suhteeltaan loistava Nokia N95 on haluttu Aasiassa.

Fieldhousen mukaan kännyköiden jälkimarkkinabisnes vaatii suuria volyymeja.

– Kauppa ei kannata, jos kyse on kymmenistä tai sadoista puhelimista. Toiminta perustuu nopeisiin logistisiin prosesseihin ja liikekumppaneihin.

Yritys ilmoittaa verkkosivuillaan maksavansa käytetystä perus-nokialaisesta muutamista euroista pariinkymppiin, mutta parhaimmillaan käytetystä älypuhelimesta luvataan hyvittää lähes sata euroa.

– Vähän vanhemmassa puhelimessa saattaa olla suhteessa parempi hyvitys kuin uudessa mallissa, mikä perustuu käyttäjäkokemuksiin, osien saatavuuteen eli laitteen korjattavuuteen ja sen kysyntään.

Kaikki yrityksen ostamat puhelimet tyhjennetään entisen omistajan henkilökohtaisista tiedoista.

– Sim- ja muistikortit poistetaan ja tuhotaan prosessissa, minkä lisäksi kaikki laitteet tyhjennetään laitevalmistajien toimittamilla laitteilla tehokkaammin, kuin mihin omistaja itse pystyy.

Marraskuussa yritys avaa myös mp3-soittimia ja kannettavia tietokoneita vastaanottavan toimipisteen Helsinkiin Verkkokauppa.comin Jätkänsaaren myymälän yhteyteen.