Uutiset

Ehjänä elämässä, typeryydestä huolimatta

Liikenteessä kuolee keskimäärin 84 ja loukkaantuu noin 2600 nuorta vuodessa.

– Erittäin vaikuttava esitys ja pisti miettimään. Esitys vahvisti sen, etten mene humalaisen kyytiin, sanovat Koulutuskeskus Tavastiassa lähihoitajiksi opiskelevat Sini Messman ja Tiina Hakkarainen.

Naiset olivat katsomassa liikenneonnettomuudessa 1998 vammautuneen Jarmo Tolosen esitystä Tavastian auditoriossa.

– Se oli normaali elokuinen perjantai-ilta, kun lähdimme kaverin kanssa Oulun yöhön. Illan aikana tuli tyttöystävän kanssa riitaa ja lähdin kaverin kanssa kotiin juomaan lisää viinaa. Sitten saimme päähämme, että lähdemme takaisin Oulun keskustaan. Otin äitini vuosimallin 1988 Corollan, kertoo Tolonen.

– Vauhti ei tuntunut missään, vaikka otin autosta kaiken irti mitä siitä lähti. 40 kilometrin nopeusalueella mittari näytti jotain 140 kilometriä tunnissa. Olin 18-vuotias ja ajokortti minulla oli ollut kolme kuukautta.

Tolonen kertoo, että vasemmalle kaartuneessa mutkassa hän menetti autonsa hallinnan.

– Korvissa soi humina ja pauke ja sitten menetin tajuntani. Sen jälkeen kaikki oli hiljaista ja rauhallista.

Kaverilla turvavyö kiinni

Pelastusviranomaiset löysivät Tolosen yli 20 metrin päässä autosta pahasti loukkaantuneena. Parikymppinen mies oli yli kahden promillen humalassa.

Tolonen makasi onnettomuuden jälkeen kolme viikkoa sairaalassa, ”kuin piestynä, naama turvoksissa”.

– Ensimmäinen ajatus oli, miten kaverille oli käynyt. Onni oli, että kaveri selvisi rytäkästä muutamalla mustelmalla. Kaveri oli älynnyt laittaa turvavyön kiinni, muistelee Tolonen.

Tolonen kertoo, että vasta sen jälkeen ajatuksiin jysähti oma kohtalo ja lääkärin viesti siitä, ettei hän ehkä koskaan enää kävelisi. Kolarissa Tolosen selästä oli murtunut nikama, ja hänen selkäytimensä oli vaurioitunut. Tunto ei palautunut alavartaloon.

Tavastilan auditoriossa pyörätuolissa istunut Tolonen on kiertänyt runsaat viisi vuotta ammattioppilaitoksissa ja eri tilaisuuksissa kertomassa muille nuorille tarinaansa. (HäSa)

Lisätietoa Liikenneturvan Ehjänä elämässä -kampanjasta www.liikenneturva.fi.

Mainos