Uutiset

Ei hassumpaa, todettiin Hattulassa

-Viime vuosi ei ollut ollenkaan hassumpi. Monella rintamalla meillä meni hyvin, sanoo Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.).

Tiistaina julkistettiin Hattulan tilinpäätös, jonka tulos painui loppumetreillä niukasti miinukselle.

Tilaisuudessa oli jonkinmoista historian siipien havinaa, sillä kyseessä oli syksyllä eläkkeelle siirtyvän kunnanjohtaja Martti Puran viimeinen tilinpäätös Hattulassa.

Verotulojen kasvu ilahduttaa

Hän kertasi kulunutta valtuustokautta, jonka alussa Hattulassa asetettiin tavoitteeksi saada talous tasapainoon vuoden 2012 loppuun mennessä.

-Tavoite oli erittäin kunnianhimoinen, mutta se on saavutettu jopa hiukan etuajassa. Siitä huolimatta edessä on vaikeita aikoja sekä kotimaassa että maailmantaloudessa, Pura sanoi.

Erityisen tyytyväisiä tiistain tilaisuudessa oltiin verotulojen kasvuun. Niitä kertyi 31,7 miljoonaa euroa eli 3,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010. Myös tämän vuoden ensimmäiset kuukaudet näyttävät Puran mukaan lupaavilta.

Viime vuoden aikana Hattulan palvelurakenteessa toteutettiin lukuisia muutoksia, joiden vaikutukset näkyvät taloudessa kokonaisuudessaan vasta myöhemmin.

Hattulassa esimerkiksi lakkautettiin pieniä päivähoitoyksiköitä sen jälkeen, kun laajennettu Tiitiäisen päiväkoti valmistui. Lepaalla avattiin uusi Tuulimyllyn päiväkoti Hamkilta vuokratuissa tiloissa. Päivähoidossa oli viime vuonna 30 lasta enemmän kuin edellisvuonna.

Työpaja ja keittiö kunnalle

Monia palveluita siirrettiin kunnan omaksi toiminnaksi, esimerkiksi nuorten työpaja huhtikuun alussa ja Pappilanniemen entisen sairaalakiinteistön keittiö elokuun alussa. Muun muassa ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön resursseja lisättiin kunnassa myös.

-Myönteistä oli se, että lasten päivähoidossa ja sosiaalityössä kustannukset pienenivät edellisvuoteen verrattuna, vaikka koko perusturvan kustannukset asukasta kohden laskettuna kasvoivat. Kasvu johtui lähinnä terveydenhuollon menoista, sanoi Hattulan perusturvajohtaja Mirja Saarni.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Kankkunen (sd.) sanoi, että kunnan väkiluku olisi voinut kasvaa vähän enemmänkin.

-Meillähän on asetettu tavoitteeksi 70-100 henkilön väestönlisäys vuodessa, mutta tonttipula hillitsi kasvua vielä viime vuonna.

Kunta sai viime vuonna myyntikuntoon uuden Kotirinteen asuinalueen ensimmäiset tontit, ja odotukset ovat korkealla. Lisäksi Hattulassa on aloitettu kovan rahan kerrostalon rakentaminen Parolaan.

-Se on pitkässä juoksussa meille erittäin merkittävä asia samoin kuin kauppakeskuksen valmistuminen Parolaan, Jouko Tuomola huomautti.

Nettoinvestoinnit kasvoivat Hattulassa viime vuonna roimasti, mutta suuri osa kasvusta (3,1 miljoonaa) johtui Hämeenlinnan seudun vesiyhtiön osakejärjestelyistä. Vesiyhtiön pitkäaikaisia lainoja on siirretty yhtiön osakepääomaan. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic