Uutiset

Ei kun se on vaan läskiä

Kun nainen ylittää kahdenkymmenen vuoden rajapyykin, aletaan häntä katsella uusin silmin. Joillekin naisille tämä voi tapahtua jo aikaisemmin, varsinkin jos he ovat olleet pitkään seurustelusuhteessa.
Kun nainen kihlautuu tai menee naimisiin, tilanne lähes riistäytyy käsistä. Onko se jo? Onhan sen pakko olla!
Tuntemattomat ihmiset tutuista puhumattakaan ottavat asiakseen kommentoida naisen vyötärön seutua. Tässä kaikille ilmainen vinkki: Somasti pyöristynyt kupu ei automaattisesti kieli raskaudesta, vaan se voi olla pelkkää ylimääräistä rasvaa.

Erityisen vaikealta kyselyihin vastaaminen saattaa tuntua sellaisista ihmisistä, jotka eivät lukuisista yrityksistä huolimatta ole onnistuneet saamaan biologista jälkeläistä. ”Nyt sitten lapsia hankkimaan” -kommentit ovat suorastaan raivostuttavia. Ei lapsia hankita, niitä saadaan.
Joskus luonto asettuu poikkiteloin, ja hyvät yritykset päättyvät toistuviin keskenmenoihin. Tiedän ihmisiä, joille oman vauvan saaminen on mahdottomuus. Unelman murskautumisesta ei tarvitse jatkuvasti muistuttaa.
Oma lukunsa ovat ne nuoret naiset, jotka eivät edes halua rakentaa elämäänsä lastenhoidon ympärille. Pikkuruinen nyytti ei ole kaikille vaaleanpunainen unelma, vaan suoranainen kammotus. Sehän vie kaiken ajan, ei ole koskaan tyytyväinen ja vaatii hoivaa ja huolenpitoa vuosikausia!
On myös olemassa naisia, jotka haluaisivat lapsen, mutta heillä ei ole kumppania. Joidenkin kumppani taas on samaa sukupuolta, jolloin vauvan saaminen ei ole aivan yksinkertaista.

Olen muutamien ystävieni lailla saanut vastailla kysymyksiin siitä, joko vauvaa voi odotella. Onpa meitä jopa onniteltu ihanasta odotusajasta, vaikkei kukaan ole vielä tullut raskaaksikaan.
Olemmekin hyvän ystävättäreni kanssa ottaneet tavaksi vastata kyselyihin sanomalla, että ”ei kun se on vaan läskiä”.
Sen jälkeen tilanne ei voi päättyä kuin siihen, että sekä kysyjän että vastaajan kasvot helottavat punaisina. Vauva-fani on nolostunut käänteestä, enkä itse voi olla ajattelematta, kuinka selvästi vyötärömakkarani erottuvatkaan.
Pahinta tässä päällisin puolin viattomassa keskustelussa on se, että se jää pyörimään mieleen. Naiselle ulkonäköön kohdistuvat kommentit voivat johtaa asian turhaan paisutteluun. Vaikkemme enää olekaan teinityttöjä, vatsan koon kommentointi satuttaa.

Uusi vauva kiinnostaa ihmisiä tavattomasti. Siitä kertoo jo pelkästään se hysteria, joka velloo tälläkin hetkellä Ruotsin pikkuruisen Estelle-prinsessan ympärillä.
Ahvenanmaalainen poliitikko on sanonut vasta neljän päivän ikäistä vauvaa loiseksi. Joidenkin mielestä Estelle-nimestä tulee mieleen lähinnä yökerhoissa riekkuva kuningatar. Ei ole helppoa siis tyttövauvoillakaan.
Mitä ihmettä kenenkään vauvat ja mahdolliset raskaudet edes toisille kuuluvat? Erehtymisen vaara on aina olemassa. Kaikkein varminta on odottaa, että tuleva äiti ottaa asian itse puheeksi.
Voisiko joku kertoa minulle, milloin vauvakyselyt loppuvat? Siihen saakka: näpit irti meidän vatsoistamme.

Päivän lehti

22.2.2020