Uutiset

EI luokkien suurentamiselle

Nimimerkillä Hämeenlinnalainen veronmaksaja kirjoittanut henkilö kritisoi koulutus- ja kulttuurilautakuntaa kirjoituksessaan Hämeen Sanomissa 7.5.2005. Hänen mielestään ryhmäkoolla ei ole vaikutusta lasten oppimiseen ja hänen puolestaan kouluista voisi poistaa kouluavustajat.

Ryhmäkoolla on merkitystä, ja kouluavustajia ei saa missään nimessä unohtaa.

Ollessani ala-asteella luokallani oli enintään 25 oppilasta. Matematiikassa ja englannissa ryhmä oli jaettu puoleen, joten meitä oli vain reilu kymmenen. Villeimmätkin pojat pysyivät kurissa ja riehuminen jäi välitunneille. Asiat opittiin ja koenumerot tyydyttivät kaikkia.

Yläasteella tilanne oli toinen. Suurimmissa ryhmissä meitä ei ollut montaakaan enemmän kuin ala-asteella, mutta oppiminen oli selkeästi siirtynyt enemmän omalle vastuulle. Ryhmissä oli häirikköoppilaita, joiden takia tunnit olivat levottomia. Kotona sai läksyt tehdä kunnolla; tunneilla oli toisinaan vaikea keskittyä. Ja luokkani oli sentään kouluni ikäryhmän rauhallisimpia.

Lukiossa ryhmäkoot kasvoivat jälleen: suurimmissa ryhmissä meitä on lähes 40, mutta enää se ei ole suurikaan ongelma, sillä joukosta on karsiutunut pahimmat häiriköijät pois. Haluamme oppia ja siinä on suuri ero verrattaessa yläasteen opetukseen.

Veronmaksaja ei taida tietää mitään kouluavustajien työstä, sillä nimitellessään heitä kahvinkeittäjiksi hän ei ole lähelläkään heidän oikeaa työnkuvaansa.

Kouluavustajat ovat erityisten oppilaiden henkilökohtaisia avustajia, ja ilman näiden henkilöiden arvokasta panosta esimerkiksi liikuntavammaisia oppilaita ei voitaisi sijoittaa normaaleihin luokkiin, vaan heidät täytyisi laittaa erityiselle luokalle tai varta vasten heille tarkoitettuun kouluun. Tämä tarkoittaisi pahimmassa tapauksessa lapsen lähettämistä sisäoppilaitokseen Jyväskylään. Se ei olisi lapsen edun mukaista, ja sitä paitsi se aiheuttaisi veronmaksajille tuntuvia lisäkustannuksia.

Tarvitseeko veronmaksaja vielä tutkimustuloksia, vai riittääkö hänelle oppilaan näkökulma asiaan?

Elina Louhio

lukiolainen

Hämeenlinna