Kolumnit Uutiset

Ei messias, mutta järki-ihminen kuitenkin

Vastikään toisen virkakautensa aloittanut Barack Obama tuskin tyytyy siihen, että hänet muistetaan tulevaisuudessa pelkästään Yhdysvaltain ensimmäisenä tummaihoisena presidenttinä.

Asiantuntijoiden mukaan Obamalla alkaa olla kuitenkin kiire, sillä käytännössä hänellä on virkakautensa alkupuoli aikaa. Nelivuotiskauden loppupuoliskon ajan Yhdysvallat keskittyy jo seuraaviin vaaleihin.

Maanantaisessa puheessaan Obama esitteli toisen kautensa tavoitteita.

Ensimmäisellä kaudella paitsioon jäänyt taistelu ilmastonmuutosta vastaan on nyt nostettu uudelleen esille. Rohkeasti presidentti myös puhui homojen tasa-arvosta.

Obama on neljässä vuodessa osoittanut olevansa toista maata kuin edeltäjänsä George W. Bush, jonka edesottamuksista ei aina tiennyt, pitäisikö niille itkeä vai nauraa.

Viisaat ajatukset ja luja tahto eivät ole kuitenkaan tehneet Obamasta messiasta, jollaista monet hänestä odottivat. Eikä ole yllätys, ettei Obama ole kyennyt lunastamaan läheskään kaikkia neljän vuoden takaisia vaalilupauksiaan. Vaikka halukkuutta olisikin ollut, tehokkaana jarruna on toiminut republikaanien hallitsema kongressien edustajainhuone.

Ensimmäisellä kaudellaan Obama kuitenkin vei sisukkaasti läpi lain, jonka tavoitteena on ollut taata edullista terveydenhuoltoa jokaiselle amerikkalaiselle. Kompromissien sävyttämän uudistuksen on määrä astua voimaan vuoteen 2016 mennessä.

Usein sanotaan, että Suomi on Euroopan amerikkalaisin maa. Tuntuu olevan pitkälti sanojasta kiinni, mitä sillä milloinkin tarkoitetaan.

Usein hokemalla viitataan amerikkalaisen maailmankuvan ja pintakulttuurin kopioimiseen, englannin kielen vyöryyn tai ylipäätään amerikkalaisuuden ihannoimiseen.

Husin yksityissairaalan toimitusjohtaja Janne Aaltonen sanoi hiljattain MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että Suomesta on tullut terveydenhuoltojärjestelmältään EU:n amerikkalaisin maa.

Aaltonen ei kiitellyt, vaan oli huolissaan terveydenhuoltomme muuttumisesta kahden kerroksen systeemiksi. Vakuutetut lapset ja työterveyshuoltoa hyödyntävät aikuiset käyttävät yksityisiä terveyspalveluita ja julkisen puolen hoidettavaksi jäävät ne, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa.

Olemmeko pian amerikkalaisempia kuin amerikkalaiset itse?

Suomalaiset saivat maanantaina seurata Barack Obaman virkaanastujaisia suorana tv-lähetyksenä. Ohjelmassa oli amerikkalaiseen tapaan mahtipontisia puheita ja rukouksia sekä valovoimaisia esiintyjiä. Loistossa ei kuitenkaan ylletty läheskään neljän vuoden takaisten juhlien tasolle.

Moni katsoja varmasti kiinnitti myös huomiota siihen, että entiset demokraattipresidentit Jimmy Carter ja naisseikkailuissa aikanaan pahasti ryvettynyt Bill Clinton olivat näkyvästi esillä virkaanastujaisissa.

Suomessa virkaanastujaisiin olisi kutsuttu kaikki entiset presidentit, mutta ainakaan tv-kuvissa ei näkynyt republikaanien Bushia. Kun tarkemmin ajattelen, näyttää mies kadonneen julkisuudesta aika totaalisesti. Onneksi.

Mainos