Uutiset

Ei mikään salaseura

FC Hämeenlinna juhlii lauantaina 20-vuotista taivaltaan Ykkösen toiseksi viimeisellä kierroksella FC Lahtea vastaan. Jussi Lempisen valmentama joukkue varmisti hyvissä ajoin paikan ensi kauden Ykkösessä ja jatkossa on tarkoitus vain parantaa. Seuran tavoitteena on pelata jalkapalloliigaa kaudella 2015 ja puheenjohtaja Rainer Lundbergilla on selvä ajatus siitä, miten FC Hämeenlinnasta rakennetaan vakaa liigaseura.

– Viime vuonna tehty strategia tähtää liiganousuun. Mielestäni yhteisöllisyys on se asia, miten sinne päästään. Tämä seura ei voi olla meidän sakin salaseura eli jonkun pienen joukon juttu, vaan tarkoitus on saada koottua ympärillemme yhdistykseen mukaan mahdollisimman paljon hämeenlinnalaisia ja ympäristökuntalaisia. Minulla on selvä tavoite, että meillä on viiden vuoden päästä 6000 jäsentä, Lundberg sanoo.

Lundberg on hakenut mallia Etelä- ja Keski-Euroopan isoista seuroista.

– Siellä koko seuran ydin ovat jäsenet, se perhe. Jäsenet pitävät seuran hengissä, vaikka suhdanteet muuttuvat ja elävät. Perinteisesti ajatellaan, että urheiluseurat elävät sponsoreiden varassa. Sponsoreiden maailma on hyvin syklinen. Jos pystymme keräämään ison joukon jäseniä, jotka maksavat jäsenmaksunsa, nauttivat jäseneduista ja käyvät ottelutapahtumissa, on se selkäranka koko toiminnalle, puheenjohtaja suunnittelee.

Oikea tasapaino
Lundbergin mukaan ihmisten sitouttaminen seuran jäseniksi vaatii oikeaa tasapainoa talouden ja urheilullisen menestyksen kanssa.

– Talouden pitää olla kunnossa, jotta voimme toteuttaa asioita jäsenistön hyväksi. Lisäksi pitää olla pelillistä menestystä, mikä takaa suosion. Kahden asian yhteensovittaminen on iso juttu, mihin meidän pitää keskittyä. Niin ei voi olla, että hankitaan miljoona rahaa ja pudotaan Kakkoseen. Asioiden pitää olla tasapainossa niin kuin tänä vuonna on ollutkin.

Lundbergin mukaan FC Hämeenlinnassa tehdään aidosti töitä yhteisen asian puolesta.

– Meille on muodostunut hyvä ryhmädynamiikka, olemme kuin silliparvi joka ui samaan suuntaan. Olemme luoneet vahvat siteet organisaatiossa hallituksesta aina viimeiseen nakinmyyjään asti. Kaikki tietävät, missä olemme ja mitä haluamme, hän sanoo.

Uudella tavalla
Ensi kauttakin FC Hämeenlinna on suunnitellut ja rakentanut eri tavalla kuin ennen.

– Aloitimme rakentamisen jo elokuussa esimerkiksi päävalmentajan ja Ozeias Cracianon sopimuksilla. Nyt neuvottelemme noin kymmenen pelaajan kanssa ja tarjous on jätetty kuudelle. Tarkoitus on, että vuoden loppuun mennessä joukkue on jo aika hyvin valmis, jolloin pelillistä osaamista voidaan hakea heti vuodenvaihteen jälkeen, Lundberg kaavailee.

Uutta on sekin, että FC Hämeenlinna aikoo lähteä ensi talvena ulkomaanleiritykseen pahimpaan rospuuttoaikaan.

– Lähdemme valmiin joukkueen kanssa hiomaan systeemeitä ennen kuin kausi alkaa. Samaan asiaan liittyy se, että pyrimme hankkiutumaan yhteistyöhän jonkun keskieurooppalaisen mahtiseuran kanssa. Joku linkki, josta saisimme ammennettua lisää esimerkiksi valmennustietoutta. Sitä en tarkoita, että tänne pyrittäisiin hankkimaan joukkoa pelaajia, Lundberg sanoo.

HJS:n menestys tärkeää
Hämeenlinnan Jalkapalloseuraa on juhlittu tämän kauden aikana kahteen otteeseen arvostetuilla palkinnoilla. FC Hämeenlinnan puheenjohtajan mielestä vahva juniorityö on äärimmäisen tärkeää myös edustusjoukkueen tulevaisuuden tavoitteiden kannalta.

– Meillä on tiivis yhteistyö. Nyt näyttäisi siltä, seuraavan viiden vuoden aikana saamme sieltä pelaajia sille sarjatasolle missä olemme. Se on meille elintärkeää, Lundberg kertoo. (HäSa)

Pictures

Puheenjohtaja Rainer Lundberg toivoo, että Kaurialassa pelaa liigaa vuonna 2015 useamman tuhannen jäsenen FC Hämeenlinna.