fbpx
Uutiset

Ei mitään syytä huutokauppaan

Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala esitti viikko sitten siviilipalvelusajan lyhentämistä 12 kuukauteen. Työministeri Tarja Filatov (sd.) kertoo Turun Sanomien haastattelussa, että hän on valmis toimimaan asiassa hyvin nopeasti. Filatov tukee Kaskealan esitystä ja korostaa halunneensa lyhentää siviilipalveluksen kestoa jo vaalikauden alussa.

Kaskeala polkaisi liikkeelle keskustelun, jota tuskin kukaan odotti alkavaksi juuri nyt. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus on loppusuoralla ja maaliskuun eduskuntavaalien vaalitaistelussa haetaan jo lähtöruutuja.

Kaiken lisäksi siviilipalveluksen tulevaisuutta pohtii parhaillaan työministeriön työryhmä, joka parhaillaan viimeistelee esitystään. Turun Sanomien tietojen mukaan työryhmä esittää siviilipalveluksen lyhentämistä kuukaudella, mutta vastaavasti se haluaisi säätää siviilipalvelusmiehille kuukauden mittaisen kertausharjoituksen.

Jos Turun Sanomien tiedot pitävät paikkansa, työryhmä ei asiallisesti esitä siilipalveluajan lyhentämistä vaan ainoastaan sen jakamista kahteen jaksoon, varsinaiseen palvelusaikaan ja kertaukseen.

Pöydällä on jo kolme esitystä. Kaskeala liputtaa vuoden siviilipalvelukselle, Filatov 11 kuukauden ja työministeriön työryhmä ilmeisesti 13 kuukauden palvelukselle.

Tuskin avaukset tähän jäävät. Olisi odottamatonta, jos vihreiden ja vasemmistoliiton riveistä ei tehtäisi reippaasi nykyistä 13 kuukauden palvelusaikaa leikkaavia ehdotuksia.

Siviilipalveluksen kestosta ei ole mitään tarvetta käydä huutokauppaa.

Kun asialla ei ole mikään kiire, on paikallaan rauhoittua ja odotella kaikessa rauhassa työministeriön työryhmän esitystä. Tämän jälkeen on paneuduttava perusteellisesti sekä palveluksen kestoon että ennen muuta sen sisältöön.

Tähän mennessä siviilipalveluksen sisältöön on kajonnut ainoastaan Kaskeala, joka maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa painotti, että siviilipalveluksenkin tehtävä tulisi olla yhteiskunnan turvallisuuden vahvistaminen. Kaskeala vielä erikseen muistutti, ettei siviilipalvelusta pitäisi mieltää rangaistukseksi.

Onko Kaskealan esittämä tavoite turvallisuuden edistämisestä mahdollista toteuttaa, sitä sietää vakavasti miettiä.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) vetää päälle käsijarrua, sillä hän ei kannata edes Kaskealan esitystä. Filatov puolestaan voi tukea komentajan avausta, jos poliittista yksimielisyyttä ei löydy 11 kuukauden siviilipalvelusajasta. Puolustusvoimien komentaja ja puolustusministeri ovat eri linjoilla merkillepantavan keskeisessä asiassa.

Filatovin toivomia nopeita ratkaisuja siviilipalveluksessa ei synny, vaikka pääministerillekin sopii palveluajan lyhentäminen. Sen sijaan asiassa voi syntyä pikaisia päätöksiä heti maaliskuun eduskuntavaalien jälkeen alkavalla vaalikaudella.

Menot