Uutiset

Ei mitään uutta Lahden taivaan alla

Tämän olen elänyt ennenkin, deja vu -tunne, on tullut useamman kerran, kun on tutustunut Lahden seudun kuntaliitospuuhiin.

Konkurssin partaalla häilyvien pienkuntien luottamusmiehet perustelevat kuntansa itsenäisyyttä sillä, etteivät halua lähteä maksamaan Lahden velkoja.

Miten tutunomaista. Tämä keskustelu käytiin Hämeenlinnan seudulla muutama vuosi sitten, kun kuntaliitosta sekä ajettiin että vastustettiin voimallisin sanakääntein.

Lahdenkin seudulla kansalaiset ovat olleet hyvin huolestuneita siitä, että lähipalvelut häviävät. Yhdistymissopimus lupaa niiden säilyvän kuntakeskuksissa, muttei välttämättä sivukylillä. Missä huoli siitä, miten rutiköyhät pienkunnat yksin nämä palvelut järjestävät?

Hämeenlinnan seudun yhdistymissopimuksessa tämä pykälä muotoiltiin niin epämääräiseksi, että kaksiopettajaiset kyläkoulut voidaan lakkauttaa melkoisen sujuvasti jo ensi ja seuraavana vuonna.

Metakkaa siitä syntyi. Harva tuli kysyneeksi, mistä itsenäinen Lammin tai Kalvolan kunta olisi tinkinyt, pystyäkseen säilyttämään nämä palvelut. Molemmissa kassakirstun pohja pilkotti, kun kuntaliitos tehtiin. Ei ainakaan olisi ollut varaa rakentaa uimahallia ja varhaiskasvatuskeskusta, jotka nyt ovat jo osin toteutuneet.

Lahden naapureissa on tunnettu myös suurta huolta päätöksenteon etääntymisestä Lahden torin tuntumaan. Vastineeksi selvitysmies Osmo Soininvaara (vihr.) tarjoaa – yllätys, yllätys – aluelautakuntia. Hän myös kehaisee, että uudessa kunnassa toteutetaan tähän mennessä radikaalein alueellisen vaikuttamisen järjestelmä.

Hämeenlinnaan verrattuna Lahti tarjoaa uutuutena aluevastaavaa. Hän on ”alueen toiminnan koordinoinnista vastaava viranhaltija, jonka tehtävä on koordinoida uuden kunnan toimintaa alueella sekä pitää yhteyttä alueen asukkaisiin ja välittää näiden näkemyksiä kunnan viranomaisille ja päättäjille.” Vai onko kyseessä kuitenkin Lahden Antti Leinikka? Lahteen heitä on suunniteltu yhden sijasta useita.

Hämeenlinnassa aluetoimikuntien toiminta ja aloitteellisuus on tukahtunut byrokratiaan. Lammin suunnalla on ”varjoaluetoimikunta” toiminut aktiivisemmin kuin muut aluetoimikunnat yhteensä.

Päätöksenteon etääntyminen ja palautteen antamisen hankaluus on todellinen ongelma.

Toisin kuin Hämeenlinnan seudulla osa Lahden ympäristökunnista päätti kuulla kuntalaisten mielipidettä kansalaiskyselyissä. Hollolalaiset saivat ihan äänestää. Kansan tuomio oli raju. Viikon päästä maanantaina nähdään, miten se vaikuttaa valtuutettujen päätökseen.

Yhdeksästä kunnanjohtajasta neljä esittää kunnanhallituksille kuntaliitoksen hyväksymistä, viisi hylkäämistä. Valtuutetut ovat puun ja kuoren välissä. Ennuste on, että suurkunta lässähtää enintään Lahden ja parin muun kunnan liitoksi.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic