Kolumnit Uutiset

Ei niin pelottava yhteishaku

 

Yhteishaku lähestyy taas tämän kevään yhdeksäsluokkalaisia. Jännittäväksi tilanteen tekee se, että ensimmäistä kertaa kouluun joutuu hakemaan, eivätkä kaikki halukkaat välttämättä pääse sisään. 
 
Tuleva ammatinvalinta pitäisi olla jo kirkkaana mielessä, jotta tietää mihin hakea. Monet varmasti arvioivat tulevia päättötodistuksen numeroitaan, sillä niiden pohjalta voi päätellä mihin oppilaitokseen on mahdollista päästä sisään. 
 
Yhteishaku saattaa myös ahdistaa. Entä jos ei tiedä yhtään mihin ammattiin haluaa isona? Entä jos lukiokaan ei kiinnosta? Mitä jos keskiarvoni ei riitä haluamaani kouluun tai alalle? 
 
Kun ei ole tulevaisuuden suunnitelmistaan vielä ollenkaan perillä, kannattaa asioita mennä miettimään lukioon. Yksikin vuosi lukiossa on parempi kuin vuosi tekemättä mitään. 
 
Vuoden aikana saattaa ajatus opiskelusta tiettyyn ammattiin tulla kuin itsestään. Tai lukiota saattaakin haluta jatkaa loppuun asti. 
 
 
 
 
En ollut asioista täysin varma, kun kolme vuotta sitten päätin hakea yhteishaussa ammattikouluun opiskelemaan viestintää. Nyt yhteishaku on taas edessä, sillä valmistun ammattikoulusta ja tahdon jatkaa opintojani ammattikorkeaan. 
 
Samat kysymykset pyörivät taas mielessä. 
 
Haluanko jatkaa tämän saman alan opiskelua, vai siirtyä aivan muuhun ammattiin? Mihin kouluun kannattaisi hakea? Mitä tehdä jos en pääsekään ensimmäisellä yrittämällä sisään?
 
 
 
 
Välillä olen miettinyt alan vaihtoa. Kolmen opiskeluvuoteni aikana on käynyt mielessä kysymys, miksi hainkaan tähän koulutukseen. 
 
Olen kuitenkin päättänyt luottaa tulevaisuuteen ja siihen, että kun valmistuminen koittaa, osaan tärkeimmät taidot ammattiani varten. 
 
Onneksi jaksoin käydä koulutuksen loppuun asti, koska nyt olen varma että haluan jatkaa tätä alaa kouluttautumalla eteenpäin. Olen uudelleen kiinnostunut alan tarjoamista vaihtoehdoista. 
 
 
 
 
Jotkut nuoret lopettavat koulutuksensa aivan liian helposti, koska toisen asteen opinnot ovat ”vapaaehtoisia”. He haluavat lopettaa jo pienimmän vastoinkäymisen yllättäessä. 
 
On tärkeää hakeutua opiskelemaan alaa josta on itse kiinnostunut. Tällä hetkellä työpaikat ovat vähissä, ja ammatinvalintaansa kannattaa harkita myös työllistymisen kannalta. 
 
Itse harkitsin asiaa, ja tiedän, ettei alallani ole paljon työpaikkoja tarjolla. Onneksi olen kiinnostunut jatko-opinnoista, jolloin työmahdollisuudetkin tuplaantuvat. 
 
Jos on aivan varma ammatinvalinnastaan, kannattaa ehdottomasti hakeutua opiskelemaan sitä. Jo valtava innostus voi auttaa töiden hakemisessa.
 
 
 
Kirjoittaja on harjoittelussa Hämeen Sanomissa.
Lisää koulutusasiaa keskiviikon lehden Kulttuuri & koulutus -teemasivuilla.

Päivän lehti

2.4.2020