fbpx
Uutiset

Ei pääse alta akkavallan

Olen patologinen unohtelija, enkä jaksaisi millään muistaa mitä päivää tänään vietetään, jos en olisi teroittanut sitä jo hyvissä ajoin mieleeni.

Pahinta unohtelussani on se, että turhuudet ja nippelitieto pysyvät kiusallisenkin hyvin muistissa. Tiedän esimerkiksi, että parhaillaan vietetään kansainvälistä aavikoiden ja aavikoitumisen vuotta, mutta – maapallon ekologista tilaa väheksymättä – paljon tärkeämmät asiat valuvat päästä kuin vesi hanhen selästä.

Olen ympyröinyt kalenteriin keskiviikon 8. maaliskuuta.

Elämäni on naisten varassa. Niin oli asianlaita jo eilen ja on taas huomenna.

Kansainvälinen naistenpäivä on sattumalta äitini syntymäpäivä. Tänään hänelle tulee vuosia täyteen jo 86. Kun muistaa toisen, muistaa toisenkin. Helppoa, mutta silti löyhäpäiselle vaikeaa.

Aikaisin aamulla herään elämäni naisen vierestä, vaikka en sitä muista hänelle sanoakaan. En tänäänkään.

Puoli yhdeksäksi menen Kanta-Hämeen keskussairaalaan, jossa joku ystävällinen nainen ottaa minusta verikokeita. Myöhemmin menen nauttimaan äärimmäisen hyvää hoitoa saman sairaalan sisätautien päiväosastolle. Hoitajat ovat (tietenkin) naisia.

Terveydenhuolto romahtaisi ilman naisia. Sairastava ja ikääntyvä maa kuolisi pystyyn.

Työpaikalla valtaosa työtovereista on (tietenkin) naisia. Ensi kesänä Hämeen Sanomien toimituksen kymmenestä kesätyöntekijästä yksi on mies.

Puhutaan paljon, että naiset valtaavat yhteiskunnan. Silmät auki: onko se yllätys ja mitä ihmeellistä tai pelättävää siinä on? Ei kai ainakaan naisia voi omasta menestyksestään syyttää.

Naiset vievät parhaat koulutuspaikat. Melkein ala kuin ala naisistuu. Armeijassakin on naisia.

Presidentti on nainen. Ei pitäisi ihmetellä, jos hän puhuu naisten ja miesten palkkatasa-arvon puolesta. Pääministerikin oli vähän aikaa nainen.

Voi hellanduudelis hyvät herrat, naisetko meidät jyräävät, kun heitä on jo kuulemma ollut hyvän aikaa jopa herrakerhoissa ja metsästysseuroissa.

Ei kerta kaikkiaan enää ole suojaisia naisvapaita rauhan saarekkeita, joissa miehet voivat olla pelkästään keskenään.

Naisten ja miesten on tultava toimeen. Vaihtoehtoja ei ole.

Hyvät miehet, älkää suin surminkaan unohtako vuoden tärkeintä päivää. Kun akkavallan alta ei pääse, on Paasikiven tapaan tunnustettava tosiasiat ja elettävä niiden mukaan.

Naistenpäivänä on parasta ottaa kukkakimppu nöyrästi kouraan ja ojentaa se sille naiselle, joka sattuu olemaan parhaiten saapuvilla.

Ei anneta senkään haitata, että päivän alkuperä on ties missä varhaisen työväenliikkeen ja militantin naisasialiikkeen historiassa.

Varmaan olisi parasta viettää joka päivä universaalista ihmisen päivää kaikinpuolisen tasa-arvon kunnioittamiseksi, mutta se ei ole vielä ajankohtaista.

Menot

Uusimmat