fbpx
Uutiset

Ei pelkkää poloneesia ja kermakakkuja

Parolan yhteiskoulun lukion toisluokkalaiset astelevat pareittain juhlasaliin. Suurin osa oppilaista on tavallisissa kouluvaatteissa, mutta joillakin tytöillä on pitkät hameet ja stilettikorotkin vilahtavat.

Rivit vanhojenpäivän avaustanssia varten alkavat olla ojennuksessa, mutta yhteiskoulussa on tänä talvena treenattu tansseja tavallista tiiviimmin. Koulu isännöi toukokuussa järjestettävää kansainvälistä tanssitapahtumaa.

Sen näyttävin osa ovat Venäjän hovista mallia ottaneet tanssiaiset, mutta tarjolla on paljon muutakin. Työpajoissa breikataan, tanssitaan rivitansseja, latinoa ja esimerkiksi jazztanssia.

Juhlasalin poikki paikoilleen astelleet Kaisa Knuutila ja Elina Termonen arvelevat osallistuvansa vanhojenpäivän tanssien lisäksi myös toukokuun tanssiaisiin, ja Kaisa ilmoittaa samalla mukaan myös kavaljeerinsa Jyri Terannon.

-Totta kai mennään. Kun vanhojenpäivään joka tapauksessa hankitaan puvut, niin kannattaa niitä käyttää toisenkin kerran, Knuuttila sanoo.

Saana Korhonen ja Elisa Vihervaara olivat mukana Petroskoissa toissa syksynä järjestetyissä ensimmäisissä kansainvälisissä palatsitanssiaisissa koulun musiikkiteatterin mukana.
Korhoselle jäivät mieleen venäläistyttöjen koristeelliset puvut.

-Meille oli yllätys, kuinka hienoa tanssiaisissa oli. Emme osanneet odottaa niitä kermakakkupukuja. Olihan meilläkin juhlavat puvut, mutta ei nyt ihan sellaisia.

Venäjän kielen opettaja Emilia Hurme huomauttaa, ettei parolalaisten tanssiaisiinkaan ole mahdollista ylipukeutua.

Tanssia ja tapakasvatusta

Kansainväliseen tanssitapahtumaan on ilmoittautunut lähes 130 ulkomaalaista vierasta, joista suurin osa tulee Petroskoista.

Lisäksi tanssijoita tulee yhdestä pietarilaisesta ja yhdestä moskovalaisesta lukiosta sekä Roomasta. Kun yhteiskoulun oma väki ja kutsuvieraat lasketaan mukaan, tapahtuman päätanssiaisiin odotetaan yli 400 osallistujaa.

Avajaiset ja päätanssiaiset järjestetään Hämeenlinnassa Kulttuuritukussa, sillä Hattulasta ei löytynyt sopivaa salia.

Järjestelytoimikunnassa mukana olevat rehtori Erkki Lehto, tapahtuman pääsihteeri Piia Ala-Kotila sekä liikunnanopettaja Terhi Juutila kertovat, että valmistelut ovat edenneet mallikkaasti.

-Ohjelma loksahti kohdalleen nopeasti, mutta yksityiskohtien parissa onkin sitten pakerrettu, Lehto sanoo.

Koulun arjessa tapahtuma on näkynyt siten, että tanssiaskeleiden lisäksi on painotettu esimerkiksi tapakasvatusta.

Tapahtumaa varten on metsästetty työpajojen vetäjiä, oppaita, esiintyjiä ja kuskeja. Terhi Juutila eli “päähermoilija” on osallistunut muun muassa avajaisten ja päätanssiaisten ohjelman suunnitteluun.

-Petroskoin tanssiaisissa oli hyvin tiukka ohjelma. Me olemme tarkoituksella jättäneet aikaa myös vapaalle seurustelulle ja yhdessäololle, Juutila kertoo.

Avajaisissa ja päätanssiaisissa ei tyydytä levymusiikkiin, vaan pyörähdellään läänintaiteilija Kari Mäkirannan kokoaman orkesterin tahdissa.

Majapaikkoja ja pukuja kaivataan

Petroskoissa suomalaisvieraat asuivat paikallisissa perheissä. Parolan yhteiskoulun lukion väki etsii parhaillaan Hämeenlinnan seudulta perheitä, jotka voisivat majoittaa tanssiaisiin saapuvia lukiolaisia. Yhteydenottoja toivotaan koulun kansliaan, puh. 03-6731313.

Lisäksi järjestäjät haluaisivat lainaksi tyttöjen vanhojenpäivän pukuja. Tarjolla olevista puvuista voi lähettää kuvan ja kokotiedot kansliaan, osoitteeseen Myllytie 33, 13720 Parola.

Menot