Uutiset

Ei savua ilman tulta - eikä tietoa ilman tähystystä

Auringon paahtama kuiva maasto muuttuu kohtalokkaaksi tulimereksi helposti. Yleisimpiä metsäpalojen aiheuttajia Hämeessä ovat salamat, roskien poltto, tupakasta lentänyt kipinä sekä nuotion tai grillin huolimaton käyttö. Tilannetta tarkkaillaan yläilmoista.

-Metsäpalojen tähystyslentoja tehdään toukokuun alusta syyskuun loppuun, tarvittaessa muulloinkin, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Markku Karjalainen.

Tähystysohjeet neuvovat koneita kiitämään taivaalle, kun metsäpaloindeksin lasketaan olevan yli neljän. Nyt muutaman sateisen päivän jälkeen on luku Kanta-Hämeen alueella vain hiukan yli kahden, joten tähystyskoneet seisovat tallissa. Erittäin kuivina kausina lentoja tehdään päivän aikana useita. Kilometrejä kertyy, sillä Kanta-Hämeenkin yllä kulkeva reitti on miltei 300 kilometriä pitkä.

Ohjeet tulevat pohjoisesta

Vastuu metsäpalojen lentotähystyksestä on Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla. Keskittämistä perustellaan esimerkiksi tähystyslentojen tilastoinnin helpottumisella, sekä sujuvammalla yhteistyöllä Hätäkeskuslaitoksen kanssa.

Metsäpalojen roihahtelua tarkkaillaan Suomessa 26:lla eri lentoreitillä. Kanta-Häme kuuluu palovalvontareittiin numero kahdeksan. Reiteistä neljää päivystävät yritykset ja loppuja aluehallintoviraston kanssa sopimuksen tehneet lentokerhot.

-Hämeenlinnan metsiä tarkkailevat Lahden Ilmailukerhon lentäjät ja Jukolan Pilotit, Karjalainen kertoo.

Tulipalot tuplaantuivat

Lentotähystystoiminta alkoi tänä vuonna jo toukokuun alussa lämpimän kuivan kauden vallitessa koko Suomessa. Ennen ja jälkeen juhannusta tähystelyssä pidettiin pieni paussi kostean ilman taattua liekittömät metsiköt. Nyt lennot kuitenkin jatkuvat.

-Alkukesä on ollut metsäpalojen osalta huomattavasti kiireisempi kuin vastaava ajanjakso viime vuonna, Karjalainen laskeskelee.

Tänä vuonna koko maassa oli kesäkuun loppuun mennessä lennetty noin 400 tähystyslentoa. Määrä on tuplaantunut verrattuna vuoden 2010 alkukesään. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että tänä vuonna lentoja on lennetty tasaisesti ympäri Suomea, eniten kuitenkin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Länsi-Suomessa.

Kuivuus aiheuttaa kuluja

Viime vuonna lentotähystykseen kului varoja noin 400000 euroa. Täksi vuodeksi sisäasiainministeriö on myöntänyt metsäpalojen tähystystoimintaan 200000 euroa. Määrärahat käytettiin loppuun ennen heinäkuun alkua ja lisämääräanomus on lähetetty.

Kesäkuun loppuun mennessä metsäpaloja oli kirjattu koko Suomen alueella yli 1900. Niistä varsinaisia metsäpaloja oli 790 kappaletta, loput olivat maastopaloja. Vuonna 2010 vastaavat luvut olivat 1401 ja 457. Myös paloalat ovat vuoden takaista suurempia ja metsää on käristynyt jopa 300 hehtaaria enemmän. Kanta-Hämeen alueella tämän vuoden suurin yksittäinen palo sattui kesäkuun alussa puolustusvoimien harjoittelualueella. Siellä liekit nielivät puustoa 21 hehtaarin verran. (HäSa)