Uutiset

"Ei täältä postimerkin kokoisia tontteja haluta"

Iittalaan muutama viikko sitten asettuneet Sasu Sihvo ja Noora Salmi kertovat etsineensä kotia, jonka ympärillä on tilaa. Vastamäestä löytyi mieleinen talo, johon pariskunta asettui kahden kissansa kanssa.

Kissoilla on vielä reviirien selvittely käynnissä naapurien lemmikkien kanssa, mutta Sihvo ja Salmi ovat kotiutuneet hyvin.

-Asuimme aiemmin kantakaupungissa, mutta halusimme maalle. Täällä viehättää väljyys ja se, että palvelut ovat kuitenkin lähellä. Toivottavasti vanhoille alueille ei rakennetakaan kovin paljon uutta, ettei tule ahtaan tuntuista.

Sihvo on kotoisin Iittalasta, Salmi taas Tuuloksesta. Nyt vaaka kallistui asuinpaikan valinnassa Iittalan puolelle hyvien kulkuyhteyksien takia. Salmi käy töissä kantakaupungissa ja siellä on myös Sihvon opiskelupaikka.

Maalta haetaan väljyyttä

Sihvo ja Salmi olivat Iittalan väljyydestä samaa mieltä kuin maanantaina Lasimäellä järjestettyyn kyläkaavailtaan osallistuneet asukkaat.

-Täällä kaavoituksella ei pitäisi väkisin tavoitella tiiviyttä. Ihmiset eivät muuta tänne postimerkin kokoisten tonttien perässä, vaan täältä haetaan väljyyttä, sanoi Sittalassa asuva Hannu Rossi.

Samoilla linjoilla oli aikoinaan Kalvolan valtuustoon ja kunnanhallitukseenkin kuulunut Aimo Toivo. Hän arveli, että esimerkiksi Keikkalan alue täydentyy pikkuhiljaa ilman ulkopuolista ohjaustakin.

-Mutta ei sieltä kenelle tahansa myydä tontteja, vaan kyllä kaupat taitavat syntyä sukulaisten ja tuttujen kesken, hän huomautti.

Uusittavia kaavoja olisi tukuttain

Kehittämiskeskus oy Hämeen kyläkaava-arkkitehti Satu Huuhka esitteli kyläkaavaillassa ehdotuksen siitä, mille alueille Iittalan ja Keikkalan välillä voitaisiin osoittaa täydennysrakentamista. Paikkoja on vain muutama, sillä Huuhka ei kajoaisi arvokkaaseen peltomaisemaan.

Eniten lisärakentamista voisi Huuhkan mukaan ohjata Kalvolan kirkon takana sijaitsevalle kaupungin omistamalle maa-alueelle. Alueella on nykyisin voimassa oleva asemakaava, mutta se on liian väljä.

Viereisen Turkinmäen alueen asemakaava taas on liian tehokas, eikä kumpaakaan pidetä toteuttamiskelpoisena. Kyläkaavaillan osallistujat kyselivät, miten kaavojen uusimiseen saataisiin vauhtia.

-Kaupungilla on sekä kanta-Hämeenlinnassa että liitoskunnissa useita vastaavia kaavoja, jotka pitäisi uusia. Kaupungin pitäisi ratkaista, missä järjestyksessä niitä aletaan uusia, jotta työ etenisi, Huuhka sanoi.

Kyläkaavaillan osallistujat kyselivät myös, haluaako kaupunki Iittalan ja sen lähiseutujen kehittyvän.

-On niin hullua, että ensin täältä lakkautettiin Taljalan koulu ja nyt sitten mietitään, miten kyliä voisi elävöittää. Oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee, Hannu Rossi tiivisti tunnelmat. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020