fbpx
Uutiset

"Ei tänne tulla viihtymään"

Käymään vain niihin tullaan eikä olemaan, mutta silti Hämeenlinnan odotushuoneet ovat vähän turhankin karuja.
Odottaminen ei ole mukavaa, mutta siitä on mahdollista tehdä edes siedettävää. Paljon yritystä se ei vaatisi, mutta ilmeisesti se on ainakin julkisella sektorilla liikaa vaadittu.
Asian tiivisti hyvin erään odotushuoneen läpi lompsinut työntekijä, joka tokaisi kysyjälle, että “ei tänne tulla viihtymään”.

Parin kuukauden ajanjaksolla tehdyn vertailun voittajan valinta ei ollut kovin vaikeaa, sillä niin hyvin on Jaarlin hammaslääkäriasema tiloihinsa panostanut. Voi vain toivoa, että tästä yhdelle yritykselle annetusta kannustuksesta alkaisi oikea odotushuoneiden varustelukilpa.

Hämeenlinnan käräjäoikeus

Käräjien viihdekeskus. Elina Relander/HäSa

83 prosenttia rikoksesta epäillyistä on miehiä, mutta se ei näy lehtivalikoimassa, josta Me Naiset -vuosikertojen lisäksi löytyy vain repaleinen MikroBitti. Yritetäänkö rikoksentekijöitä käännyttää sisustamisen ja ihonhoidon pariin, vai varastiko joku kaikki muut lehdet? Avaran tilan istuimet ovat epämukavia. Huumeoikeudenkäyntien aikana voi seurata sisääntulijoita tarkastavien poliisien työtä.

++

Käräjäoikeuden kanslia

Muutama lehti sekä paljon erilaisia lomakkeita. Plussaa kanslia saa asiakkaita jo ainakin vuoden päivät viihdyttäneestä skandaalilehdestä, jossa missi Heidi Sjöblomin rinnat poseeraavat rohkeasti. Testatuista huoneista ainoa, jossa presidenttien valokuvat yrmistelevät seinällä.

+

KELA

Kansaneläkelaitos tarjoaa koko joukon suoraselkäisiä istuimia, joilla ei makoilla. Omaa vuoroa odotellessa voi itseään sivistää Hämeen Sanomia tai Kelan lehtisiä lukemalla. Pitkä miinus remontin aiheuttamasta melusta ja pölystä.

++

Hämeen Puhelin & Hämeen Sanomat

Paikallisen mediamonopolin keskustakonttorin odotussohva on tuntumaltaan hieman outo. Se on myös niin keskellä tilaa, että istuja tuntee olevansa kaikkien tiellä. Ja juuri kun on löytänyt lokoisan asennon, kuulutetaan omaa vuoronumeroa.

++½

Lääkärikeskus Mehiläinen

Kerrostalon uumenista löytyy pieniä ja sokkeloisia odotushuoneita. Työterveyshuollon lehtivalikoima koostuu terveyslehdistä, jotka nostattavat huonoa omaatuntoa: olisit liikkunut enemmän ja syönyt terveellisemmin, niin et istuisi siinä tuhlaamassa lääkärin ja työnantajan kallista aikaa.

++

Hämeenlinnan pääterveysasema

Terveyskeskuksen kiva keinutuoli.

Ihmisiä tulee ja menee, mutta keinutuolissa kelpaa lukea heinäkuun Apu-lehdestä, kuinka jatkosodassa kävi. Muuna viihteenä on tv, repaleisia ET-lehtiä sekä parisuhdeväkivallasta valistava kansio. Tila on valoisa, mutta vähän liiankin paljon terveyskeskuksen odotushuoneen näköinen.

++½

Hämeenlinnan rautatieasema

VR on vakava yhtiö, niinpä asemaakaan ei ole tehty viihtymistä varten. Aamuvarhaisesta pitkälle seuraavaan yöhön auki oleva tila tarjoaa kovat penkit, lukittavat tavaralokerot ja ilmaisen Matkaan-lehden. Miinusta asemaravintolan metelistä ja maksullisista vessoista.

+

Linja-autoasema

Tunnelma on kuin rautatieasemalla, paitsi että täällä liikkuu enemmän laitapuolenkulkijoita ja luettavaksi on vain City-lehteä epätoivoisesti matkiva ilmaisjakelu. Grillin kärystä huolimatta paikkaa ei voi luonnehtia lämpimäksi.

+

Vertailun voittaja: Jaarlin hammaslääkäriasema

Jaarlin hammaslääkäriaseman ylivoimaisen mukava odotustila.

Rauhallinen tila, pehmeät nojatuolit ja lukittavat kaapit tekevät pääpostin yläkerrasta löytyvästä odotushuoneesta voittajan. Jaarli on siitä harvinainen tapaus, että sinne on varta vasten tilattu lehtiä, eikä vain naisille: tarjolla on niin Tekniikan maailmaa kuin saksalaista autolehteäkin. Aikaa voi tappaa myös lähdevettä juoden ja televisiota tuijotellen. Vain ikkunat ja maisemat puuttuvat, mutta kaikkeahan ei voi saada.

+++++

Kunniamaininta: Wetterhoff

En tiedä, mitä Wetterhoffin aulassa voisi odottaa, mutta mukavaa siellä joka tapauksessa on. Sohva on pehmeä, sanomalehdet (Hämeen Sanomat ja Hesari) tuoreita ja aulan kahvilasta saa evästä. Nuorekkaasta ja luovasta ilmapiiristä nauttiminen kärsii vain siitä, ettei kolmekymppinen miestoimittaja voi notkua sohvalla kovin kauan näyttämättä opiskelijatyttösiä vaanivalta vanhalta likaiselta sedältä.

++++

Menot