Kolumnit Uutiset

Ei-toivottujen elämänohjeiden tulva

Hempeisiin väreihin pukeutuvat naiset kertovat nykyään mediassa, miten minun tulisi elää.

Pitkin vuotta nuo naiset ovat kritisoineet, ohjeistaneet ja kehottaneet ihmisiä elämään ja olemaan tietyllä tavalla. Sillä oikealla tavalla, jonka myötä on kokonaisempi, eikä ruoski itseään turhasta.

Television parisuhdeohjelmissa Helsingin Sanomien hyvinvointiblogeja kirjoittavat seksuaaliterapeutit kertovat itsestäänselvyyksiä, jotka liian tarkkaan kuunneltuina saavat tuntemaan itsensä sosiaalisesti lahjattomaksi ja tunnevammaiseksi.

Ihmisen kehityksessä keskeistä ovat heidän mukaansa ihmissuhteet. Itseään ei silti suhteessakaan pitäisi rakentaa vain toista varten.

Elina Tanskanen kirjoitti eilen Hesarissa, etteivät aikuiset uskalla enää olla iloisia. Pitäisi antaa pienten, hyvien hetkien vaikuttaa.

Maaret Kallio toteaa blogissaan, ettei ole selfhelp-opusta onneen. Ohjeita putoilee silti kaikkialta.

Tänä jouluna kirjakaupoissa esillä ovat olleet japanilaisen järjestelyasiantuntijan Marie Kondon toinen KonMari-opas.

Hänen elämänhallintaoppaidensa pääajatus on pohtia jokaisen esineen kohdalla, tuoko se omistajalleen iloa. Jatkoon päässeet tavarat järjestetään kodissa.

Oppaat on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty jo yli 6 miljoonaa kappaletta. Youtubesta voi katsoa, miten Kondo viikkaa paidan oikeaoppisesti.

Sitten on tämä hygge. Tanskalainen onnellisuustutkija Meik Wiking on tuonut tietoisuuteemme hyggen käsitteen. Se tarkoittaa tanskalaista elämäntapaa, johon liittyy kotoisuus ja nautinto.

Myös tämän olotilan saavuttamiseksi on kirjoitettu kirja.

Ilmeisesti joku on lähtökohtaisesti pielessä, kun arkiseenkin olemiseen pitää jakaa ohjeita.

Reseptikirjojen tai neulontaohjeiden sijaan pitää ensin ostaa opas ruuanlaittoa tai käsitöitä edellyttävän olotilan saavuttamiseksi.

En ole kokeillut, toisiko sukkien tietyllä tavalla rullaaminen, kaikesta turhasta luopuminen tai läheisilleni jatkuva avautuminen rauhan sieluuni, mutta epäilen.

Ne voivat varmasti tuoda tunteen kontrollista silloin, kun se puuttuu.

Ulkopuolelta neuvominen aiheuttaa usein vastareaktion. Varsinkin, jos apua ei ole pyytänyt. Ostan ensi vuonna oppaan itse, jos epävarmuus ja eriparisukat aiheuttavat ylitsepääsemättömän ahdistuksen.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic