fbpx
Uutiset

Ei turhake, vaan tarpeellinen tarvike

Vuoden turhake, kerrankin minulla on se. Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2010 turhakkeeksi turkin ja turkissomisteet.

Olen perinyt vuoden turhakkeeni. Tänä ja viime talvena olen todella oppinut arvostamaan anoppivainaalta perimääni minkkiturkkia.

Se on hankittu 1970-luvulla ja on palvellut uskollisesti jo 37 vuotta. Tällä viikollakin on ollut todella mukavaa sujahtaa turkki yllä pakkaseen ja viimaan. Ei tarvitse pukea viittä kerrosta villatakkeja ja pitkiä kalsareita alle, kun turkki lämmittää kovassakin viimassa.

Suomen Luonto -lehti hurskastelee: Turkiksilla on vaatetuksessa pitkä historia aina esi-isistämme lähtien. Tuolloin ei ollut paljon valinnan varaa, mutta nykypäivänä on.

Ja edelleen: Turkin voi hyvin korvata huopa- tai toppatakilla ilman, että takin lämpimyys tai juhlavuus siitä kärsisi.

Niiden 40 vuoden aikana, kun olemme turkkia käyttäneet, yksi luontoaktiivi on käyttänyt vähintäänkin kahdeksan muovista valmistettua toppatakkia. Viisi vuotta on toppatakin iäksi pitkä eli todennäköisesti niitä on kulunut enemmän.

Kuinka paljon öljyä on kulunut noihin toppiksiin ja paljonko on mahtanut valmistusprosessi kuormittaa luontoa?

Turkki ei ole turha. Kuten Suomen Luonto itsekin toteaa, turkiksia on käytetty niin kauan kuin ihmiset ovat yleensä pukeutuneet.

Lapseni moittii vuosikertaturkkini näyttävän kaamealta. Ostaisin mielelläni uudenkin, jos vain rahat riittäisivät. Silloin kuitenkin haluaisin tietää, että turkkiin nahkansa luovuttaneet eläimet on kasvatettu tarhoissa, joiden olosuhteet ovat säälliset.

Aktiivit voisivatkin ponnistella sen eteen, että turkistarhojen olosuhteita parannetaan, eivätkä turkiseläimet joudu tarhoilla kärsimään, vaan viettävät lyhyen, mutta mukavan elämän.

Nyt kaikki ponnistukset on keskitetty turkiselinkeinon totaalikieltoon.

On jokaisen oma asia, jos ei halua käyttää turkiksia tai vaikkapa syödä lihaa. Se on oma valinta, jota pitää kunnioittaa. Pitäisi kunnioittaa myös päinvastaisia valintoja.

Kaikista meistä ei kumminkaan tule vegaaneja ja osa meistä haluaa edelleenkin käyttää nahka- ja turkisvaatteita sekä -kenkiä.

Tähän mennessä valinnat vuoden turhakkeiksi ovat olleet hyvin osuvia. Tällä vuosikymmenellä niitä ovat olleet mm. lehtipuhallin, ulkomainen pullovesi, katumaasturi, tuplapuhelinluettelot ja pantiton pullo.

Tänä vuonna lehden äänestyksessä menestyivät hyvin myös kestosuosikit banaanikotelo ja vesiskootteri. Uusi nousija on mopoauto.

Loppuun vielä tunnustus: Omistan myös minkkikorvalaput ja kettuiset ranteenlämmittimet, jotka ihanasti estävät viiman menemisen hihansuista sisälle.

Menot