Uutiset

Ei työ- eikä virkasuhde

Kansanedustaja Merikukka Forsiuksen (vihr.) asianmukainen, eduskunnan kanslialle luottamustehtävästään, kansanedustajuudesta, ilmoittama poissaolo uuden eduskunnan järjestäytymisviikolla nostatti printti- ja sähkömediassa hurjan kalabaliikin.

Kyseinen eduskuntaviikko käsitti lähinnä oopperaillan kansanedustajille, valtiopäivien avajaiset ja uusien kansanedustajien perehdyttämisen.

Hallitusneuvottelijoiksi valitut kellokkaat touhusivat eri puolueissa uuden hallituksen eteen. Forsius ei kuulunut sen paremmin hallitusneuvottelijoihin kuin uusiin kansanedustajiinkaan.

Päätoimittajatasoa myöten kauhisteltiin, ettei moista poissaoloa sallittaisi muilla työpaikoilla. Sukupuolitasa-arvoa loukattiin, kun kansanedustaja Forsiusta tytöteltiin mediassa vain Merikukaksi, ilman sukunimeä.

Samanaikaisesti myös asianmukaisesti poissaoleaksi kilpailujensa vuoksi ilmoittautunut kansanedustaja Markku Uuspaavalniemi (kesk.) sai ilman paparazzijahteja harjoittaa rauhassa curlingia rapakon takana liittonsa maksamilla päivärahoilla; mitä nyt tuloksia urheilusivuilla vähän kommentoitiin.

Helsingin Sanomat ylsi parhaimpaansa kuvatessaan 7.4.2007 kansanedustaja Forsiuksen lornailua ”pahamaineiseksi”. Kansanedustajasta saatiin sentään yksi paparazzikuva iltapäivälehteen lastenvaunujen kera, ynnä tietysti rahanahneiden suomalaisturistien luvatta ottamat suttuiset kännykkäkamerakuvat lentoasemalla.

Ihanko lastensuojeluviranomaisten pitäisi tutkia ”pahamaineisen” loman yksityiskohtia? Näinkö pian vaalien jälkeen palleroisensa kanssa raskaan vaalikampanjan jälkeen levännyttä nuorta äitiä piiskataan, kun vaalilupaukset lupailivat pelkkää tukea lapsiperheille?

Kansanedustajuudesta säädellään muiden valtio-orgaanien tapaan perustuslaissa. Tehtävä on luottarnustoimi eikä mikään työ- tai virkasuhde. Siitä ei makseta palkkaa kuten yleisesti toimittajakunnassakin uskotaan, vaan palkkiotoimikunnan määräämä vuosipalkkio.

Kansanedustajan luottamustehtävä ei, kuten ei esimerkiksi osakeyhtiön hallitusjäsenyyskään, oikeuta äitiyslomaan eikä hoitovapaaseen eikä myös isyyslomaan, vaikka Paavo Lipponen uskoi sellaisella olleensa.

Eduskunnan poissaololistan mukaan Lipponen oli kuitenkin koko kyseisen maaliskuun toisen avioliittonsa lapsen syntymän jälkeen sairauden vuoksi poissa. Olemattomasta isyyslomasta vietiin tietoa ahkerasti ympäri Euroopan unionin valtalehtiin. Puuttuvan vuosiloman sijasta toki eduskunta lähtee jouluvapaalle ja kevätistuntokauden jälkeen pitkälle syyskuuhun kestävälle kesävapaalle, jolloin täysistuntoja ei pidetä. Valiokuntatyö toki rullaa tuolloin edelleen.

Eri syistä poissaoloistaan luottamustehtävästä ilmoittaneista kansanedustajista ei eduskunta enää julkista listaa.

Juuri synnyttäneet kansanedustajaäidit yrittävät äitiys- ja hoitovapaan puuttuessa selviytyä parhaansa mukaan luottamustehtävästään imettämällä vauvojaan täysistuntopäivien ja valiokuntatyöskentelyn ohessa piskuisessa työhuoneessaan. Lastenhoitaja tai isä vaihtaa vaippoja saniteettitiloissa. Vauvanhoitohuonetta ei kolossimaisessa eduskuntatalossa ole lisärakennuksen jälkeenkään tiettävästi saatavilla. Tästä kurjuudesta ovat kertoneet kansanedustajaäiteinä niin Päivi Räsänen, Janina Andersson, Marjukka Karttunen kuin Merikukka Forsiuskin. Voisiko media siis viho viimein antaa armahduksen palleroisensa kanssa vaalirasituksista eduskunnan tyhjäkäyntiavajaisviikolla toipuneelle kansanedustaja Forsiukselle, kun Uuspaavalniemen curlingpoissaolot rapakon takana niin veljellisessä hengessä nyökytellen ymmärrettiin?

Helsingin Sanomien toimittaja arveli selvänäkijän ottein kolmannen kauden kansanedustaja Forsiuksen, tonnin hiilidioksidia lennollaan polttaneen, putoavan seuraavasta eduskunnasta. Tuplasti lentokerosiinia lennollaan polttaneesta urheilijasta hän ei maininnut sanaakaan.

Naisjuristi

Hämeenlinna

Päivän lehti

26.5.2020