fbpx
Uutiset

Ei välirauha, vaan aselepo

Tiedotusopin emeritusprofessori Pertti Hemanuksen kirjoituksessa HS:n vierailijapalstalla 29.9. on luettavissa mm: “…syyskuun 5 p:nä vuonna 1944 jolloin maamme ja Neuvostoliitto solmivat välirauhan”. Tieto ei ole aivan oikea.

Sallittaneen hieman muistella tuon ajankohdan tapahtumia. 4.9. aamuneljän tienoilla saimme taisteluetuvartioon tiedon aselevon alkamisesta samana aamuna kello 7. Tuon jälkeen ampuminen on ehdottomasti kielletty. Kun mitään toimintaa ei ollut niin seitsemän jälkeen nousimme montuistamme ja teimme taaemmaksi nuotion varusteiden kuivattamiseksi.

Homma jäi aikomukseksi, sillä naapuri ryhtyi tulittamaan kranaatinheittimillä, mutta ei onneksi saanut mitään vahinkoa aikaan. Palasimme monttuihimme odottamaan mahdollista vihollisen hyökkäystä. Hyökkäystä ei tullut, mutta tulitus jatkui jaksottaisena aina seuraavaan aamuun 5.9. kello kahdeksaan saakka, jolloin se loppui kuin naulankantaan.

Myöhemmissä yhteydenotoissa puna-armeijan edustajat kertoivat heille annetun aselevon alkamisajaksi 5.9. kello 8.00, jota käskyä noudattivat. Tuon epätietoisuuden päivän aikana saimme monenlaisia, jopa ristiriitaisiakin käskyjä. Aselepo astui siis voimaan Suomen puolelta 4.9. 1944 kello 7.00 ja Neuvostoliiton puolelta 5.9. 1944 kello 8.00.

Välirauha puolestaan solmittiin 19.9. 1944 ja lopullinen rauhansopimus useiden valtioiden yhteisessä palaverissa Pariisissa vuonna 1947.

V.Ahola

Janakkala

Menot