Uutiset

Eikö pinaattikeitto maistu? Kokeile mangoldisoppaa!

Hämeen Sanomien kouluruokajutussa inhokkilistan kärkisijoille kipusi pinaattikeitto. Jutusta innostunut lukija soitti toimitukseen ja kertoi, että mangoldista saa pinaattia vastaavan, mutta maultaan huomattavasti paremman keiton: ”ällö maku” puuttuu.

Keittiön työpöydällä odottaa kasa vihreitä lehtiä, joiden punertava lehtiruoti muistuttaa punajuuren vartta. Jos lehtiruodista lähtee väri, niin tuleekohan tästä sopasta vaaleanpunaista?

Aion keittää ensimmäistä kertaa elämässäni mangoldikeittoa, ja ihmettelen kokkausta varten ostamiani punamangoldin lehtiä.

Mangoldi on lehtijuurikas, sokerijuurikkaan ja punajuuren sukulainen. Parhaimmillaan mangoldi on mehevä ja kookas: kasvista voi hyödyntää sekä poimulliset, rehevät lehdet että mehukkaan lehtiruodin.

Vihanneshyllystä näin helmikuussa löytämäni ainoat mangoldit, pienet punertavaruotiset lehdet, muistuttavat erehdyttävästi viininlehtiä. On kuitenkin uskottava pakkauksen tekstejä: punamangoldi, kasvatettu Italiassa ja pakattu Ruotsissa.

Lehtijuurikasta voi kasvattaa itse
Kotimaiset Kasvikset ry tietää, että lehtijuurikas on ikivanha viljelykasvi. Sitä on kasvatettu jo tuhansia vuosia Välimeren seuduilla.

Jos olisi kesä, olisin voinut kasvattaa lehtijuurikkaat omalla kasvimaallani. Tai ainakin olisin löytänyt reilumman kokoisia mangoldeja kaupasta. Keitto keitetään kuitenkin nyt näistä pikkulehdistä, jotka on varmasti tarkoitettu paremminkin salaatin höysteeksi kuin sopan aineksiksi.

Ohje noudattelee pinaattikeiton kaavaa. Lehdet huuhdellaan, kiehautetaan ja silputaan. Kattilassa sulatetaan pari lusikallista margariinia, lisätään hieman vehnäjauhoja ja maitoa. Käyttämääni ohjeeseen kuuluu myös ripaus muskottia.

Maitopohjaan lisätään pieniksi silputut lehdet, sitten keitetään kymmenisen minuuttia ja lopuksi maustetaan.

Vihreää keittoa kotikokin kattilassa
Ja kuinkas sitten kävikään? Kotikokin kattilassa odottaa ulkonäöltään täysin pinaattikeiton kaltainen ruokalaji. Keiton sakeus muistuttaa pinaattikeittoa, samoin vihreä väri.

– Tämähän on ihan kuin pinaattikeittoa, sanoo anoppini Raili Helmikkala kattilaan kurkistaessaan. Hän keitti ensimmäisen pinaattikeittonsa talouskoulussa 1950-60 -lukujen vaihteessa. Mangoldikeittoa hän ei ole maistanut aiemmin.

– Maku on pinaattia pehmeämpi, hyvää tämä on, hän arvioi ensimmäisen lusikallisen jälkeen.

Keittolounaalle kokoontunut kotiraati kiittelee mangoldikeiton makua paremmaksi kuin koulusta tutun pinaattikeiton.

– Maku muistuttaa parsaa, pohtii Janne Helmikkala.

Pinaattikeittoa hän popsi kouluruokana 1970-luvulla Laitikkalan koulussa Pälkäneellä.

Testiteini lisäsi ripauksen suolaa
Mangoldin lehtiä käytetään pinaatin tavoin juuri keittoihin tai piiraisiin. Lehdistä voi kääräistä kääryleitä ja tuoreita lehtiä sirotella salaattiin. Paksuja lehtiruoteja voi syödä kuten parsaa. Kasvia kasvatetaan värikkäiden lehtiruotien takia myös pelkkänä koristeena.

Miltä keitto sitten maistuu keittäjän suussa? Mangoldikeitto on todella hyvää ja pehmeän makuista. Oma keittoni oli melko tuhtia, sillä käytin punaista maitoa ja vettä, kevyempään versioon kävisi rasvaton maito ja vesi.

Suolaa käytän aina liian vähän, joten yksi testiteinini joutui lisäämään annokseensa ripauksen suolaa.

Siis maistuvaa ja lempeää kasviskeittoa. Mutta hyvältähän se kotona tehty pinaattisoppakin maistuu koulujen tarjoamaan suurtalouskeittoon verrattuna. (HäSa)

Mangoldikeitto
400 g mangoldinlehtiä
vettä
2 rkl margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
0,25 tl hienonnettua muskottipähkinää
1 l maitoa
0,75 tl suolaa
valkopippuria
tuoretta kirveliä tai meiramia
Huuhdo mangoldinlehdet ja kiehauta vedessä. Valuta ja hienonna. Sulata rasva kattilan pohjalla ja lisää vehnäjauhot ja muskottipähkinä hyvin sekoittaen.
Lisää puolet maidosta (saat varmemmin tasaista, mikäli kuumennat maidon) ja sekoita hyvin.
Kun keitto on tasaista, lisää loput maidosta sekoittaen. Lisää mangoldi.
Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia ja mausta.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Mainos