Uutiset

Eino Kalpala sai tunnustuksen työstään

Suomalaisen alppihiihdon pioneeri Eino Kalpala sai viime perjantaina 85-vuotissyntymäpäivänään mieluisan lahjan, kun Skisport Finland lahjoitti hänelle Ilmo Valtosen suunnitteleman Kultaisen huipun no:1. Kalpala sai liiton tunnustuksen vuosikymmenten ansiokkaasta toiminnastaan suomalaisen alppihiihdon hyväksi.

-Vaimo naureskeli, kun sain tämän, että taidan pitää mitaleista. No niin minä pidänkin, urallaan lähes 200 erilaista mitalia voittanut Kalpala nauraa.

Hän edusti Suomea vuoden 1952 talviolympialaisissa Oslossa ja on voittanut muun muassa Masterseissa 80-84-vuotiaiden sarjassa MM-kultaa, hopeaa ja kaksi pronssia.

-Maailmanmestaruus on aina maailmanmestaruus, mutta tämä on sen jälkeen tosi arvokas juttu, viidet Masters-kisat Suomeen hommannut Kalpala myöntää.

Ura jatkuu edelleen

Suomen ensimmäisen laskettelukeskuksen Kalpalinnan vuonna 1963 perustanut Kalpala jatkaa edelleen osallistumista Masters-kilpailuihin.

-Viime vuonna kilpailukausi jäi vähän kesken ja ehdin voittaa vain seitsemän kilpailua. Ennätys on viisitoista voittoa ja 21 mitalia kauden aikana.

Kilpailukausi jäi kesken helmikuussa Andorrassa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Kalpalan reisiluu meni onnettomuudessa poikki.

-Eikä se mennyt edes hiihtäessä vaan hotellin rappusissa. Valot menivät yhtäkkiä pois päältä ja astuin tyhjän päälle. Putosin seuraavalle tasanteelle ja reisiluu meni poikki, Kalpala kertaa onnettomuuttaan.

Silti silmissä siintää ensi kauden Mastersien MM-kisat, jotka kilpaillaan Yhdysvalloissa Mammuth Mountainilla. Niihin Kalpala harjoittelee polkemalla kunto- ja tavallista pyörää.

-Yleensä olen käynyt Amerikassa ainoana suomalaisena. Venäläisiä sinne on lähdössä ja matkustan sitten heidän kanssaan, jos Suomesta ei lähde muita, Kalpala suunnittelee. (HäSa)