Kolumnit Uutiset

Eivätkö edes rahani kelpaa, MTV3?

Kesken meneillään olevan viikkokierroksen Espanjan jalkapallon pääsarjaa La Ligaa johtaa totutusti FC Barcelona 15 pisteellä. Arkkivihollinen Real Madrid on kolmantena viiden pisteen päässä. Suurseuroista Valencia on yhdeksäs ja Sevilla pitää yllättäen perää sarjataulukon hännillä.

Olisihan näitä pelejä ihan mukavaa katsella televisiosta. Mutta kun ei, ei edes rahan kanssa. MTV3 ilmoitti elokuussa ykskantaan, ettei La Ligan ja Italian Serie A:n otteluita näytetä yhtiön maksukanavilla tällä kaudella. Tämä ”jalkapallon pyhättö” näyttää sen sijaan formuloita, jääkiekkomaaotteluita, yleisurheilua, hiihtolajien maailmancupia ja tennistä.

Jalkapallotarjonta rajoittuu Englannin Valioliigaan ja Mestareiden liigaan. MTV3 Total-kanavapaketin ostanut jalkapallofani tuntee itsensä huijatuksi. Kaksi eurooppalaista huippusarjaa pudotettiin paketista pois ilmoitusasiana.

Tiedetään, maksu-tv-toiminta ei ole kultakaivos, mainoseurot pyörivät ilmaiskanavien puolella, ja lähetysoikeudet maksavat. Silti ratkaisu tuntuu katsojien aliarvioimiselta. Pelaavathan maailman parhaat jalkapalloilijat nimenomaan Espanjassa.

La Ligaa rasittaa kahden mahtiseuran dominointi, mutta kyllä minä ainakin haluaisin seurata Lionel Messin, Neymarin, Andres Iniestan, Xavin ja kumppaneiden edesottamuksia. Ja palaako Iker Casillas Realin maalille? Kumpi voittaa maalipörssin, Messi vai Cristiano Ronaldo?

Valioliiga on tietenkin suomalaiskatsojien ykkössuosikki, mutta meille espanjalaisen futiksen ystäville on laiha lohtu, että brittiseurojen kokoonpanot vilisevät espanjalaisnimiä: Alvaro Negredo, Santi Cazorla, Jesus Navas, David Silva jne. Oikeastaan päinvastoin. Barcelonan ja Realin takana pienemmät seurat myyvät parhaat pelaajansa Englantiin, ja juopa La Ligassa kasvaa entisestään.

Ja ei. Turha sanoa, että näkyväthän ne pelit netissä. Näkyvät kyllä, mutta ei se ole sama asia. Kuvan laatu ei yllä televisiolähetyksen tasolle, eikä kliininen englanninkielinen selostus korvaa Tuomas Virkkusen hehkutusta.

Lauantai-iltana kontatessani olohuoneen lattialla yhdistämässä läppäriä televisioon HDMI-kaapelilla lähetin MTV3:n suuntaan sinisiä ja vähän muunkin värisiä ajatuksia.

Kaikki vähänkin kiinnostava tv-urheilu on siirtynyt maksumuurin taakse. Nelonen lähettää kaikki jääkiekon SM-liigan ottelut maksukanavillaan. Ilmaiseksi näkee vain joitain ”tiisereitä”, yksittäisiä otteluita, joilla houkutellaan katsojia maksukanavien asiakkaiksi.

Nyt MTV3 on näyttänyt, mikä on seuraava askel. Kun ihmiset saadaan ostamaan maksukanavapaketti, karsitaan seuraavaksi sen tarjontaa kustannussyihin vedoten.

Ylelle tässä vaiheessa hatunnosto. Se sentään lähettää koripallon ja lentopallon EM-kisat kaikille katsojille. Ne ovat suuria, yleismaailmallisia palloilulajeja, joissa suomalaismenestys lämmittää penkkiurheilijan sydäntä.