Uutiset

EK haluaa hallituksen pakkolakiesityksen nopeasti eduskunnalle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa, että hallituksen esitys kilpailukykypaketista eli ns. pakkolaeista vietäisiin nopeasti eduskuntaan.

EK:n johtaja Ilkka Oksala painottaa liiton lähettämässä tiedotteessa, että hallituksen on vietävä kilpailukykypakettinsa eduskuntaan työmarkkinajärjestöjen yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariuduttua.

Liiton mielestä yhteiskuntasopimus olisi ollut hallituksen pakkolakeja parempi vaihtoehto

– Hallituksen lakiesityksen lähtökohdat ovat kuitenkin oikeat. Lakien valmistelua tulee jatkaa niin, että esitys on käsitelty eduskunnassa kevätistuntokaudella 2016. Lakien on oltava voimassa ennen syksyn 2016 liittokohtaisen työmarkkinakierroksen alkua, Oksala toteaa.

EK jätti palkansaajakeskusliittojen tapaan oman lausunnon hallituksen kilpailukykypaketista keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriölle.

Oksalan mukaan nykyisessä lakiesityksessä on kuitenkin yksi valuvika yritysten kannalta. Säästötoimet saattaisivat jäädä määräaikaisiksi, mutta yritysten lisäkustannukset pysyviksi muutosturvan kautta.

EK:n mukaan lakimuutoksen jatkovalmistelussa pitää ottaa huomioon se, ettei muutokset uhkaa heikentää entisestään yrityksiä ja koko kansataloutta.

– Tavoitteena on oltava yritysten kustannustaakan keventäminen. Esitystä on korjattava siten, että toimet eivät aiheuta yrityksille kohtuuttomia kustannuksia, Oksala toteaa.

EK:n mukaan muutosturva voi aiheuttaa yrityksille vuosittain jopa 100 miljoonan euron pysyvät kustannukset.