fbpx
Uutiset

EK:n suhdannebarometri näyttää jo toivoa paremmasta – Teollisuudessa tilanne vasta kärjistymässä

Elinkeinoelämän Keskusliiton perinteinen suhdannebarometri on huomattavasti positiivisempi kuin keväällä. Palvelualoilla suhdannenäkymät ovat jo kohtuulliset. Teollisuudessa ja rakentamisessa pahin on vasta edessä.
EK:n pääekonomisti Sami Pakarinen muistuttaa eri toimialojen kärsivän koronaviruksen seurauksista eri tahtiin. Kuva: copyright photographer Marjo Koi
EK:n pääekonomisti Sami Pakarinen muistuttaa eri toimialojen kärsivän koronaviruksen seurauksista eri tahtiin. Kuva: copyright photographer Marjo Koi

EK:n neljännesvuosittain julkaiseman suhdannebarometrin suhdanneodotusten saldoluku on nyt -11, kun huhtikuun suhdannebarometrissä lukema oli peräti -59. Palvelualoilla luku oli noussut heinäkuussa jo nollan tuntumaan.

– Koronakriisi kohtelee toimialoja hyvin eri tavalla, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen muistuttaa EK:n tiedotteessa.

– Palvelut palautuvat rajoitustoimien helpottaessa ensimmäisinä, kaupan ala on pärjännyt kuluttajakysynnän vetämänä varsin hyvin, mutta teollisuudessa ja rakentamisessa tilanne on vasta kärjistymässä. Eritahtisuus pitkittää talouden palautumista niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Talouden asteittainen palautuminen koronakriiisistä on käynnissä, mutta syksyn näkymät ovat hyvin epävarmat. Teollisuudessa kysynnän puutteesta raportoi 57 prosenttia vastaajista.

– Pudotus teollisuuden uusissa tilauksissa onneksi pysähtyi heinäkuussa, mutta henkilöstöodotukset lupaavat heikkoa kehitystä työllisyyttä ajatellen.

Vaikka koronavirustilanne on Suomessa varsin rauhallinen, taudin edelleen jatkuva vauhdikas eteneminen aiheuttaa suuria kysymysmerkkejä markkinoiden elpymiselle.

– Hyvä muistaa, että virus kiihdyttää yhä maailmalla ja talousennusteissa mahdollista toista aaltoa ei ole juurikaan huomioitu. Syksystä voi hyvinkin tulla epidemian toisen aallon myötä vielä vaikea, koska kriisin pitkittymisen myötä vaikutukset kertaantuisivat.

EK:n suhdannekehitystiedusteluun vastasi heinäkuussa 1047 yritystä.

Menot