Uutiset

Eko ja äly sopivat samaan vaatteeseen

Älyvaatteita pidetään tulevaisuuden suurena alana, joka tuo vaatetuotantoa halvan tuotannon maista takaisin Eurooppaan.
Perinteisesti älyvaatteena on ajateltu kankaan ja laitteen yhdistelmää, joka tarkkailee ympäristöään tai käyttäjäänsä ja muuttaa toimintaansa esimerkiksi valon, lämmön tai elintoimintojen mukaan. Toisena kehityssuuntana on ollut esimerkiksi matkapuhelimien tai paikannuslaitteiden käytön helpottaminen yhdistämällä ne vaatteisiin.

Älyä voi kuitenkin olla vaatteessa muuallakin kuin tietotekniikassa.

Syyskuussa päättyneen Teollisuustaiteen liitto Ornamon ja Muotitaiteilijat MTO ry:n EkoÄly-projektin huipentaneessa kilpailussa etsittiin uusia tapoja hyödyntää tekniikkaa vaatemuotoilussa ja -valmistuksessa luontoa unohtamatta.

– Painopiste töissä on ollut enemmän ekologisuuden kuin tekniikan puolella, projektivastaava Marja Amgwerd kertoo.

Purjehduspuvusta pelastuspuvuksi

Jaetulle ykkössijalle nousi sukelluspukuvalmistaja Ursuk, joka kehitti uudenlaisen purjehduspuvun. Olosuhteiden huonontuessa puku muuttuu täysin tiiviiksi mutta kevyeksi pelastuspuvuksi.

Puku ei sisällä tietotekniikkaa, mutta laitteiden liittämiseen myöhemmin on varaduttu jo suunnittelussa. Puku on jo tuotannossa.

Kaksi muuta jaetulle ykkössijalle noussutta vaatetta tutkivat uusia luonnonmukaisia materiaaleja. Marja Rakin, Heidi Keskitalon ja Jonas Rakin Noola-vaatemallisto on tehty kokonaan luonnonmukaisista materiaaleista, kuten kalannahasta, jota on yleensä jätteenä. Suunnittelijoiden mukaan kalannahka voisi hyvinkin olla seuraava luksusmateriaali esimerkiksi krokotiilinnahan tilalle.

Tuula Kaakinen puolestaan suunnitteli takkeja kierrätysmateriaalista. Hänen mukaansa kierrätystakkien valmistaminen olisi mahdollista myös teollisesti.

Turvallisuutta lapsille ja ulkoilijoille

Ekologisuuden lisäksi kisassa korostui myös turvallisuusajattelu.

Useat suunnittelijat esittelivät valokuitutekniikalla ympäristöään valaisevia vaatteita muun muassa skeittaajille sekä heijastimen valokuidulla korvaavia ulkoiluvaatteita aikuisille.

Ensimmäiset valokuituvaatteet ovat jo tuotannossa. Suomalainen Reima valmistaa lasten haalareita, joissa on sähkövirralla hohtavia valokuituja parantamassa näkyvyyttä pimeässä.

Vaate antaa rytmin

Hollantilaiset tutkijat ovat kehittäneet vaatteita, jotka antavat käyttäjälleen palautetta koskettamalla tätä.
Urheilijoille kehitetyt vaatteet tarkkailevat suorituksen rytmiä ja nopeutta sekä antavat palautetta joko värisemällä tai puristumalla kevyesti kokoon suorituksessa tarvittavien lihasten kohdalta oikeassa tahdissa.

Ensimmäiset kokeet on tehty kilpasoutajilla, joiden vaatteet antavat oikean souturytmin värisemällä vyötäröllä ja nilkoissa.

– Vaatteelta saatu palaute ja rytmi vaikuttavat soutajaan nopeammin kuin valmentajan huutamat ohjeet, tutkija Henrik-Jan van Veen kertoo.

New Scientist -lehti kertoi keksinnöstä verkkosivuillaan torstaina. Lehden mukaan soutuasun lisäksi valmisteilla on ainakin pikaluistelijoille tarkoitettu liivi ja jalkapalloilijoille tarkoitettuja tuotteita.

Osaan palautetta antavista vaatteista saatetaan liittää kauko-ohjaus, jolla valmentaja voi ohjata pelaajaa pelikentän laidalta ottelun aikana.

Lähteet: New Scientist, Engadget.com

Päivän lehti

3.8.2020