fbpx
Uutiset

Ekokemin toinen jätevoimala valmistuu syksyllä

Ekokem laskee käynnistävänsä toisen jätevoimalansa ensi lokakuussa. Voimalatyömaalla on pystytty vuoden aikana kirimään tiukkaa aikataulua kiinni.

– Kesällä suljemme vaarallisia aineita käsittelevän toisen polttolinjan käytöstä. Vain savukaasujen pesuri jää kakkosjätevoimalan käyttöön, kertoo tekninen johtaja Petri Onikki.

Kakkosjätevoimalan valmistuminen muuttaa koko laitoksen toimintarakennetta.

Ongelmajätteiden eli vaarallisten jätteiden käsittelystä siirrytään entistä enemmän energian tuotantoon yhdyskuntien ja elinkeinoelämän jätteitä polttamalla.

Liikevaihdosta vaarallisten jätteiden käsittely on enää nykyäänkin kolmannes ja osuus on edelleen vähenemässä.

Vaarallisten jätteiden määrä kotimaassa ei ole enää viime vuosina kasvanut. Ekokemin toiminnan kasvaessa, vaarallisten jätteiden osuus koko toiminnasta on pienenemässä.

Ulkomailtakaan ei Onikin mukaan jätettä tule suuria määriä, koska alalla käydään kovaa kilpailua kansainvälisillä markkinoilla.

Energia kaukolämpöverkkoon

Riihimäelle valmistuva jätteenpolttolaitos polttaa 120 000 tonnia kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan kierrätykseen kelpaamattomia jätteitä. Valtaosa energiasta käytetään Riihimäen ja Hyvinkään kaukolämpöverkoissa.

Nykyinen, ykkösvoimala käyttää vuotuisesta 160 000 jätetonnistaan Kiertokapulan yhdyskuntajätettä noin 80 000 tonnia vuodessa.

Hyvinkään käyttämästä kaukolämmöstä pystytään pian toimittamaan Ekokemiltä peräti 70 prosenttia eli 280 gigawattituntia. Riihimäellä kaukolämmön käyttö on kasvussa, mutta tulevat 180 gigawattituntia jäävät vielä kauas Hyvinkään kulutuksesta.

Hyvinkäällä kaukolämpöverkko vedetään pientaloalueillekin, mutta Riihimäellä verkon piirissä ovat lähinnä kerrostalot, isot kauppakeskukset ja teollisuuslaitokset. Peltosaaren asuinaluetta liitetään vähitellen kaukolämpöön.

Vain pieni osa energiasta muutetaan sähköksi laitoksen omaan käyttöön ja valtakunnan verkkoon.

Vaikka uusi jätevoimala on teholtaan ykkösvoimalaa pienempi, jätteenpolton tehokkuus kasvaa viidenneksellä. Laitoksella on pystytty parantamaan lämmön talteenottoa yhteensä 15 megawatilla, jolloin hyötysuhde on parantunut viidenneksellä.

– Lämmön talteenotto tehostui, kun osa prosessin lauhdutusvedestä saatiin kiertoon. Nyt Riihimäen jätevedenpuhdistamolle johdetaan vedestä enää puolet, Onikki kertoo.

Ekokemin kakkosjätevoimala sai ympäristöluvan marraskuussa 2010 ja työt käynnistyivät joulukuussa. Laitos valmistuu lokakuussa 2012.

Menot