Uutiset

Ekologinen piha tarjoaa madoille ruokaa

Puutarhasuunnittelija Outi Tahvonen käy keväisin ja syksyisin mielessään kamppailua: tarttuako haravaan vai ei.

-Mikä kumma siinä on, että ympäristön paine tuntuu aika kovalta. Ihastellaan puhtaaksi haravoitua pihaa ja lyhyeksi leikattua nurmikkoa, mutta ekologisesti ajatellen niitä ei voi pitää minään tavoitteena, hän sanoo.

Lannoitus ja kastelu vähiin

Tahvonen työskentelee Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä lehtorina. Hän on yhdessä opiskelijoiden kanssa miettinyt vinkkejä ekologisen pihan perustamiseen ja hoitoon.

-Tässä, kuten monessa muussakin asiassa pätee se, että vähemmälläkin pärjää eikä mikään tule valmiiksi hetkessä. Omalla pihalla ei voi pelastaa koko maailmaa, mutta muutama perusasia on hyvä tietää ja ottaa huomioon, Tahvonen sanoo.

Näitä perusasioita ovat esimerkiksi veden ja ravinteiden kierto luonnossa. Tavoitteena on, että piha tarvitsisi mahdollisimman vähän ulkopuolista apua eli esimerkiksi lannoitteita ja kasteluvettä.

-Meillä pidetään ihanteena sitä, että sateella pihaan ei jää lätäköitä, vaan vesi painuu läpi nopeasti. Voisi miettiä esimerkiksi sitä, voisiko sadevettä ottaa talteen kasteluvedeksi. Samoin nurmikon kasvualustan pitäisi sitoa vettä niin, ettei nurmikko tarvitse kastelua kuivaan aikaan.

Lehtiryöppy jalostuu katteeksi

Ravinteiden kierrosta Tahvonen voisi puhua vaikka kuinka pitkään. Hän sanoo, että ekologisesti ajatellen on sulaa hulluutta kerätä kaikki kasvijäte pois pihasta. Jos näin tehdään, maa köyhtyy eikä madoille ole ruokaa.

-Minun mielestäni pihan hoitoon ei tarvita valtaisaa konearsenaalia, mutta silppuava ruohonleikkuri on hyvä hankinta. Tällöin leikatun ruohon voi jättää nurmikolle matojen ruuaksi. Samoin sillä hoitaa kätevästi syksyn ensimmäiset pudonneet lehdet.

Pahin lehtiryöppy vaatii tarttumaan haravan varteen. Lehtikasat jalostetaan kompostissa katteeksi, jota voi käyttää esimerkiksi perennapenkeissä ja pensaiden juurilla.

-Istutukset on hyvä keskittää ryhmiin, jolloin ne muodostavat jo oman pienen ekosysteemin. Se on parempi kuin yksittäiset kasvit siellä täällä pitkin nurmikkoa.

Rinne kerää lämmön talteen

Ekologisuutta pihatöissä on lepaalaisten mukaan myös se, että pihan oma mikroilmasto otetaan huomioon suunnittelussa.

-Taas kannattaa ottaa rauhallisesti ja käyskennellä pihalla haistelemassa, mistä tuulee ja mihin paistaa, Tahvonen kannustaa.

Esimerkiksi puutarhan oleskelupaikka kannattaa valita sen mukaan, mihin aikaan on itse kotona siitä nauttimassa.

-Jos on aikaa istua terassilla vasta illansuussa, kannattaa valita paikka, johon ilta-aurinko osuu. Oleskelupaikan takana voisi olla seinäke tai rinne, joka kerää päivän aikana lämpöä ja lämmittää vielä illalla.

Iltapäivän paahdetta voi hillitä istuttamalla varjostava puu ja pensaita sopivasti oleskelupaikkaa suojaamaan. Samoin tuulta voi ohjata kasvillisuuden avulla niin, ettei kovin puhuri osu oleskeluryhmään.

Ekopihan vinkit syntyivät osana Lempäälän Ekotalon pihasuunnittelukilpailua, jota Hamk:n Lepaan yksikkö on ollut järjestämässä. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic