Uutiset

Ekonomistit: Hallituksen työllisyystavoite saavutetaan lähiaikoina

Helsinki
21.08.2018, 11:52

Talous

Ekonomistit uskovat työllisyysasteen nousevan pikapuoliin hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin.
Tilastokeskuksen tänään julkistama työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli heinäkuussa 71,9 prosenttia.
Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari uskoo, että 72 prosentin raja ylitetään kuukauden kuluttua, kun Tilastokeskus julkistaa elokuun työllisyysluvut.
– Hyvältä tämä näyttää, Huovari sanoi STT:lle.
Huovarin mukaan Suomen työllisyys kasvaa suunnilleen yhtä nopeasti kuin tuotanto, mikä on poikkeuksellista. Ilmiötä selittää Huovarin mukaan muun muassa työnvälityksen tehostaminen esimerkiksi työttömien haastatteluja lisäämällä.
– Varmaan myös aktiivimallilla on ollut tähän jonkinlainen vaikutus, Huovari sanoo.
Huovarin mukaan työllisyyden kasvun myötä syntyneet uudet työpaikat ovat olleet pääasiallisesti niin sanotusti kunnon työpaikkoja.
– Silloin kun työllisyyden kasvu lähti liikkeelle, silloin osa-aikaiset työsuhteet kasvoivat nopeammin. Sen jälkeen suurin osa on ollut kokoaikaisia ja jatkuvia työsuhteita.
Työllisyyden paranemisen taustalla on Suomen hyvä talouskehitys, jota suotuisien kansainvälisten suhdanteiden ohella ovat siivittäneet myös kotimaiset tekijät.
– Meillä on vuodesta 2014 lähtien tehty matalampia palkkaratkaisuja kuin kilpailijamaissa ja meidän kustannustasomme on noussut hitaammin kuin kilpailijamaissa, Huovari sanoo.

”Muihin Pohjoismaihin verrattuna alhaisella tasolla”

Työllisiä oli Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 75 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli heinäkuussa 183 000, mikä on 24 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
Myös Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että hallituksen työllisyystavoitteen toteutuminen on enää ”hiuskarvan päässä”.
Brotheruksen mukaan edellisen kerran työllisyysaste on ollut korkeampi vuonna 1991.
Brotherus muistuttaa, että muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen työllisyysaste on edelleen alhaisella tasolla.
– Ruotsissa lukemat pyörivät tälläkin hetkellä 77 prosentin yläpuolella ja Norja sekä Tanska ovat myös 75 prosentin tasoilla. Pohjoismainen hyvinvointivaltio kaipaa korkeaa työllisyyttä palveluita rahoittamaan, Brotherus sanoo Hypon tiedotteessa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic