Uutiset

Eksoottisen globaali mediatauti

Mikä tauti on surmannut maailmassa tämän viikon laskelmien mukaan 113 ihmistä? Se on pelätty lintuinfluenssan ihmiseen tarttuva H5N1-muoto. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan muutama päivä sitten Indonesiassa uhriluku nousi 25:een ja sitä myötä maailmassa 113:n. Epidemian lasketaan alkaneen Etelä-Koreasta vuonna 2003.

Kuinka moni kuolee malariaan yhdessä päivässä? WHO laskee, että vuodessa heitä on reilu miljoona. Siitä tulee keskimäärin 2 740 uhria päivässä. He ovat pääosin lapsia.

Malariaakin levittävät eläimet. Se leviää hyttysenpiston välityksellä. Varsinainen taudinaiheuttaja on tietyn hyttyslajin kantama alkueläin, joka hakeutuu veren punasoluihin ja aiheuttaa taudin eli horkkamaisia kuumekohtauksia, ripulia, hengenahdistusta ja vatsaoireita. Sen voi saada esimerkiksi Thaimaasta.

Mikä lintuinfluenssasta tekee niin paljon pelottavamman ja kiinnostavamman, että seuraamme henkeä pidätellen sen etenemistä? No tietysti se, että malaria jyllää vain trooppisissa maissa, lintutauti myös länsimaissa kuten myös toinen mediahitti hiv. Malaria piinaa vain jossain kaukana eläviä erivärisiä ihmisiä. Se ei uhkaa meitä, jotka hallitsemme maailman mediaa.

Suomessakin on joku muutama kuollut viime vuosina malariaan. Sellainen on selvää lööppikamaa. Miten etelän tauti voi tappaa oikean valkoihoisen eurooppalaisen?

Jos pysyy visusti kotomaassa, ei ole hätää. Voimme unohtaa malarian ja muut etelän taudit. Toista on lintuinfluenssan kanssa. Salakavalasti se hiipii kohti meitä. Tosin kenenkään ei tiedetä sairastuneen Turkkia lähempänä lintuinfluenssaan, vielä. Eikä myöskään tiedetä, että tauti olisi tarttunut ihmisestä ihmiseen.

Ilmastonmuutoksen myötä malariakin hiipii lähemmäksi. Mitä lämpimämmäksi ilmasto muuttuu, sen otollisemmat ovat olosuhteet malarialle.

Malariaa pystytään lääkitsemään, mutta lääkkeet ovat kehitysmaiden asukkaille liian kalliita. Ongelmana on myös se, että taudinaiheuttaja muuttuu vähitellen lääkkeille vastustuskykyiseksi.

Parhaillaan on kehitteillä Bill Gatesin lahjoittamilla miljardeilla rokote, jota kokeillaan jo Mosambikissa. Tulokset ovat olleet lupaavia. Vuosikymmeniin malarialääkkeen kehittäminen ei ole kiinnostanut lääketeollisuutta.

Lintuinfluenssasta on vallinnut suuri hysteria Suomessakin. Suosikkimaassamme Turkissa hotellit odottavat turisteja tyhjillään, koska maassa on neljä ihmistä kuollut lintuinfluenssaan. Tosin he ovat kaikki eläneet jossain Turkin syrjäkylillä ja olleet tekemisissä siipikarjan kanssa.

Takuuvarmasti Turkissa ja kaikissa muissakin maissa on monikymmenkertainen, ellei monisatakertainen riski kuolla liikenneonnettomuudessa kuin lintuinfluenssaan. Miksei se kauhistuta länsimaista turistia? Varmaan siksi, että se on niin jokapäiväistä. Siihen ei liity vierasta eksotiikkaa.

hanna.antila-andersson@hameensanomat.fi

Mainos