Uutiset

Eläimelliset kesävieraat piirittävät Metsästysmuseota

Suomen Metsästysmuseon puisto Riihimäellä on vallattu. Sitä piirittää nyt lintujen ja villieläinten kirjo: muun muassa isokarhu, pikkunalle, kotka, istuva ilves ja joutsenpari tarkastelevat sopuisasti toisiaan, löytyypä seasta yksi ylväänä lepäilevä leijonakin.

Riihimäen kansalaisopiston kuvanveisto-opiskelijoiden ja Metsästysmuseon yhteistyön tuloksena syntynyt Kesävieraita-veistosnäyttely on osa kansalaisopiston 80-vuotisjuhlanäyttelysarjaa. Juhlaan löytyy muitakin syitä.

-Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta kuvanveistäjä, professori Jussi Mäntysen syntymästä. Siksi opiskelijat ovat käyttäneet mallina juuri hänen kipsisiä eläinveistoksiaan, kertoo museonjohtaja Anne Uotila-Laine näyttelyn taustoja.

”Korjaa ne korvat”

Näyttely päättää jo aikaisin syksyllä alkaneen intensiivisen työrupeaman, jonka aikana rauta- ja kipsimuottien ja savivaiheiden avulla päädyttiin viimein valmiisiin betonieläimiin, joille annettiin toukokuussa viimeinen silaus eli patinointi. Kansalaisopiston kuvanveistoryhmän opettaja Arja Vilppo on tyytyväinen yhdentoista oppilaansa panokseen.

-Näyttely on selvästi motivoinut heitä, sillä jokaisen on täytynyt laittaa itsensä 110-prosenttisesti likoon. Ikävälle palautteellekaan ei ole saanut olla allerginen, hän kuvailee.

-Arja sanoi minulle, että älä kuori sitä kuin porkkanaa ja että korjaa ne korvat, nehän ovat kuin tonttulakit, Istuva ilves -veistoksen tekijä Mirja Hautamäki nauraa.

Opettajan kärsivällinen ote sai oppilailta paljon kiitosta; erityisesti ensi kertaa kuvanveistoryhmään osallistuneet olivat ohjaukseen tyytyväisiä.

-Kauhu katosi heti ensimmäisellä tunnilla, kun huomasin, että on täällä muitakin uunoja, Hautamäki muistelee.

-Tämä oli minun ensimmäinen veistostyöni, ja se menikin sitten heti näyttelyyn, kotkan taiteillut Matti Kiviaho hymyilee.

Kesän jälkeen kotipihalle

Uotila-Laine ja Vilppo uskovat kumpikin, että näyttely kiinnostaa ihmisiä – ovathan eläimet ulkona ja herättävät varmasti Lasimuseossa vierailevienkin mielenkiinnon.

-Tämä puisto on kuin vierailijoiden olohuone, jossa veistoksia voi ihailla kaikessa rauhassa, he uskovat.

Jykevät betonieläimet päivystävät puistossa ohikulkijoiden ihailtavana aina syyskuun puoliväliin asti, ja sen jälkeen kesävieraat lähtevät valmistautumaan talvea varten kukin oman veistäjänsä kotipihaan. (HäSa)

Kesävieraita-veistosnäyttely Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä 17. syyskuuta asti joka päivä kello 10-18.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic