fbpx
Uutiset

Eläinaktivistit lain väärällä puolella

Suomalaiset eläinaktivistit uusivat parin vuoden takaisen tempauksensa ja salakuvasivat taas joukon suomalaisia sikaloita. He halusivat osoittaa, että kotieläinten hoito on heikoissa kantimissa. Aineiston julkistamisen ajankohta ei suinkaan ollut sattumaa, vaan tarkkaan harkittu. Yleisradion A-studio esitti kuvat juuri joulumarkkinoiden alla, jolloin kinkkukauppa lähtee käyntiin.

Kuvamateriaali on sikataloutta tuntemattomille shokeeraavaa, kuolleet, vammautuneet ja likaiset siat ovat epämieluista katseltavaa. Asiantuntijoiden lausunnot olivat puolestaan maltillisia, jopa ymmärtäviä. Osa aineistosta oli kuvattu sikaloiden sairaskarsinoista, joiden asukit oli eristetty terveistä sioista ja lääkitty asianmukaisesti.

Sianraato ei toki ole kaunista katseltavaa, mutta vääjäämätön tosiasia on, että prosentti-pari syntyvistä porsaista kuolee syystä tai toisesta. Raadot eivät automaattisesti kieli eläinten huonosta hoidosta, sillä näin tapahtuu luonnossakin. Eri eläinten poikasia ja pentuja menehtyy paljon enemmän kuin ihmisen hoitamissa sikaloissa tai kanaloissa.

Muutamissa sikakuvissa paljastui kiistatta huono hoito, karsinoiden puhdistus oli laiminlyöty ja eläimet olivat likaisia, mutta eivät huonokuntoisia.

Jos eläinaktivistien tarkoitus oli herättää keskustelua, siinä he totisesti onnistuivat. Siksi keskiviikkona järjestetty mielenosoitus Helsingin keskustassa oli tarpeeton ja mauton. Porsaanraatojen kanniskelu ylitti jo hyvän maun rajan. Tempauksellaan aktivistit sortuivat taas lain väärälle puolelle. He olivat varastaneet jäiset raadot jonkun sikatilan pakastimesta. Heillä ei ollut vähäisintäkään tietoa siitä, mitä mahdollisia sairauksia niissä oli. On edesvastuutonta tuoda riskiainesta julkiselle paikalle yleisön keskuuteen. Mielenosoitus ei kansaa edes kiinnostanut, vaan paikalla oli enemmän toimittajia kuin muita ihmisiä.

Eläinaktivisteille ei kelpaa se, että kotieläimiä kasvatetaan kuinka mallikelpoisissa oloissa tahansa. Heidän tavoitteensa on hävittää kaikkien lihaeläinten kasvatus maan päältä ja lopettaa lihansyönti kokonaan. He tuputtavat omaa arvomaailmaansa keinoja kaihtamatta eivätkä tyydy esittelemään oman aatteensa hyviä puolia.

Niin ikään moraalitonta oli salata viranomaisilta filmauskohteina olleiden sikaloiden osoitetiedot. Aktivistit esittelivät auliisti kuviaan muun maussa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle (kok.) useita päiviä ennen niiden television ensi-iltaa. Jos viranomaisilla olisi ollut tieto väärinkäytöksistä, niihin olisi puututtu välittömästi. Nyt aktivistit pitkittivät eläinten kärsimyksiä saadakseen asialleen suurimman mahdollisen julkisuuden.

Kohukuvat eivät kerro koko kuvaa suomalaisesta sikataloudesta. Parissatuhannessa sikalassa asiat ovat pääsääntöisesti kunnossa, lakien ja asetusten mukaisessa järjestyksessä.

Menot