Uutiset

Eläintaudeista kehkeytymässä pysyvä riesa

Eurooppalaiset kuluttajat, tuottajat ja elintarviketollisuus ovat hiljalleen toipumassa hullun lehmän taudin aiheuttamasta järkytyksestä. Ennennäkemättömän tiukkoja lihantarkastusmääräyksiä ollaan hiljalleen lieventämässä ja suurimmat pelot ovat laantuneet. Uhka on tiedostettu koko tuotantoketjussa ja varotoimia jatketaan. BSE-taudin arvellaan nyt Euroopassa olevan hallinnassa.

Mutta eläintaudit eivät ota hellittääkseen. Aasiassa jo muutaman vuoden ajan esiintynyt lintuinfluenssa on nyt Euroopassa.

Maailman suurimman naudanlihan tuottajamaan Brasilian merkittävissä pihvintuotantomaakunnissa on tavattu suu- ja sorkkatautia. Se ei tartu ihmiseen, mutta tappaa karjan hyvin nopeasti. Suu- ja sorkkataudin vuoksi jo monet maat maailmassa ovat asettaneet brasilialaiselle naudanlihalle ehdottoman tuontikiellon. Lihaa on tuotu huomattavia määriä myös Suomeen.

Varotoimiin myös lintuinfluenssaa vastaan on ryhdytty. Sairastuneiksi epäiltyjä lintuja on hävitetty ja terveysviranomaiset ovat varpaillaan. Myös siipikarjatuottoiden tuonti epäillyistä tautimaista on keskeytetty.

Rokotetta valmistava sveitsiläislääketehdas lisää tuotantoaan tuntuvasti ja on valmis neuvottelemaan virukseen purevan vasta-aineen tuotantolisensseistä.

Suomen näkökulmasta paniikkiin ei ole aihetta. Lintutaudin on arveltu leviävän muuttolintujen mukana. Ne ovat vasta juuri lähteneet etelään palatakseen keväällä. Lähestyvä talvi pakkasineen antaa lisäaikaa valmistautua mahdolliseen pandemiaan.

Toisekseen meillä siipikarjaa ei juurikaan kasvateta ulkona, vaan sisäkasvattamot ovat suojassa luonnonlinnuilta. Varomääräyksiä on kuitenkin syytä terästää, sillä virus voi levitä myös rehujen ja ihmisten välityksellä.

On ennenaikaista arvioida, millaisia taloudellisia seurauksia maailmalla riehuvilla eläintaudeilla lopulta on. Jos brasilialainen liha on pitkään pois markkinoilta, se tietää yleistä hintojen nousua. Samoin käy myös vuosi vuodelta suosiotaan lisänneelle broilerin- ja kalkkunanlihalle.

Suomalaisen ruuan puolesta puhujille tautitilanne antaa uutta pontta. Kuluttaja katsoo entistä tarkemmin broilerin alkuperämaan, varmuuden vuoksi, vaikka eurooppalainen lintuinfluenssa ei olisikaan ihmiseen tarttuvaa tyyppiä. Kotimaisuus-kampanjoissa ei silti pidä sortua ylilyönteihin ja pelotteluun, vaan asiallisen ja oikean tiedon levittämiseen.

Viranomaiset tehostavat rajatarkastuksia ja muita määräyksiä entisestään, jotta riskialueiden tuotteet eivät pääse kulutukseen. Vastuu on myös kaupalla ja teollisuudella. Niiden ei pidä vippaskonstein yrittää maksimoida tuottojaan ja vaarantaa hyvää terveystilannetta.

Maiden ja maanosien rajat ylittävät eläintaudit ovat tulleet jäädäkseen. Ihmiset ja tavarat liikkuvat enemmän kuin aikaisemmin. Globalisaatiolla on myös nurjat puolensa.

Päivän lehti

22.1.2020