Uutiset

Eläinten joukkokuolemat eivät viesti maailmanlopusta

Mystiset lintujen joukkokuolemat ovat ihmetyttäneet eri puolilla maailmaa. Henkensä heittäneitä siivekkäitä on löydetty ainakin Yhdysvalloista, Ruotsista ja Italiasta.

Uudenvuodenaattona maahan putosi tuhansia kuolleita lintuja Arkansasissa. Lintujen kuolinsyyksi arvellaan ilotulitusrakettien aiheuttamaa stressiä.

Sadat sisäisiä verenvuotoja saaneet naakat kuolivat Ruotsin Falköpingissä vain muutamaa päivää myöhemmin. Selitys saatiin kuitenkin pian: ruotsalainen rekkakuski myönsi ajaneensa parven kuoliaaksi.

Viime aikoina on myös tavattu miljoonia kuolleita kaloja ainakin Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista ja Brasiliasta. Britanniasta löydettiin myös 40 000 kuollutta rapua.

Jo keväällä 2007 uutisoitiin Yhdysvalloissa tapahtuneista massiivisista mehiläisten joukkokuolemista. Jotkut näkevät yhteyden mehiläisten kuolemien ja matkapuhelinten säteilyn välillä, joka sekoittaa hyönteisten suuntavaiston.

Vastausta arvoitukseen etsitään jopa Raamatusta. Miksi juuri linnut ja kalat? Joku on löytänyt selityksen Vanhan Testamentin Sefanjan kirjasta, joka ennustaa maailmanlopun. Sen mukaan Jumala tuhoaa ihmiset ja eläimet sekä tekee lopun taivaan linnuista ja meren kaloista.

Osa ihmisistä on vakuuttunut kuolemien liittyvän Maya-intiaaneihin ja niiden ennustukseen maailmanlopusta vuonna 2012. Muita esille nousseita syitä ovat tornadot, ufot ja armeijan toimet.

Naftaliinista on kaivettu myös Einstein, jonka mukaan ihmiskunta kuolee nälkään neljä vuotta sen jälkeen kun mehiläiset katoavat maailmasta.

Maltillisemmat teoriat liittyvät maapallon magneettinapojen vaihtumiseen. Tämä tarkoittaa, että magneettinen pohjoisnapa ja etelänapa vaihtaisivat paikkaa. Viimeksi vaihto tapahtui noin 750 000 vuotta sitten.

Ilmatieteen laitoksen mukaan on viitteitä siitä, että maapallon napaisuus olisi toden totta vaihtumassa. Silti mitään eläimistön massamittaisia tuhoja ei ole tähän pystytty yhdistämään. Toisaalta, eipä sitä viime kerralla ollut kukaan todistamassa.

Luultavasti jokainen sukupolvi on vuorollaan nähnyt ennusmerkkejä maailmanlopusta. Nämäkään tapaukset eivät taatusti ole ensimmäisiä laatuaan, aikaisemmista ei vain ole vain rummutettu tällaisella hekumalla. Voi myös olla, että joukkokuolemat ovat tapahtuneet sellaisella alueella, jossa niitä ei ole edes huomattu.

Monesti käy niin, että jonkin asian noustua pinnalle vastaavaa aletaan herkemmin nähdä eri paikoissa. Hysteerisimmät yhdistävät tapaukset toisiinsa ja uskovat niiden olevan merkki jostain suuremmasta. Kohta joku varmaan huomaa, että kuolleita lintuja on ollut tasan 666, Raamatun pedon luvun verran.

Uskottavin ja luonnollisin
selitys kuolemille ovat saasteet ja ympäristömyrkyt. Kalojen mukana myrkky leviää lintuihinkin, jotka lentäessään levittävät tautia muihin maihin. Itse kuitenkin väitän tunnettua laulua mukaillen, että ainakin kalakuolemien syy tehdas on, ei mikään muu, varrella virran.

Tiina Tuominen

Päivän lehti

10.8.2020