Kolumnit Uutiset

Eläinvideoiden avulla käydään läpi tunteita

Videolla on söpö valkoinen koira, joka pyörii bensa-aseman pihamaalla. Satunnainen kävijä huomaa koiran, joka tulee antamaan sille tassua ja kellahtaa rapsuteltavaksi. Koira nauttii. Ihminen käy ostamassa koiralle ruokaa, jonka koira ottaa mielellään vastaan ja lähtee jolkottelemaan pois.

Kotisohvalla lapsi itkee ja niiskuttaa kysyen, onko koira vieläkin bensa-asemalla yksin, eikä kukaan halua ottaa sitä omakseen.

Tässä videossa on onnellinen loppu. Koiralla on omistaja ja koira käy vain viihdyttämässä itseään bensa-aseman pihamaalla.

Erilaiset eläinvideot ovat suurimmaksi osaksi silkkaa viihdettä, joita katsellaan, kun ei ole muutakaan tekemistä.

Suomen johtava kissavideoasiantuntija Jarno Alastalo kertoi Hämeen Sanomissa (8.5.), että kissavideoista etsitään jonkin sortin hyväksyntää omalle pimeälle puolelle.

Eläinvideoiden avulla voi siis tunnistaa ja käsitellä omia tunteita. Markkinoinnissa tämä on huomattu vuosikausia sitten. Pienet lapset ja eläimet myyvät hyvin.

Eläimiä tärkeämpää on kuitenkin se, että näemme koko ajan videoita ihmisistä, joilla kaikki ei ole yhtä hyvin kuin meillä.

Esimerkiksi Unicef kuvaa avustuskohteissaan ja kertoo meille tarinoita pakolaisleireiltä. Eräälläkin pakolaisleirillä on pieni tyttö, jonka vanhemmat hakkaavat häntä. Tyttö ei halua mennä yöksi perheensä luokse vaan olisi mieluummin 24 tuntia leirin ”koulussa”.

Jos emme katselisi koskaan näitä videoita, jäisi monta tunnetta kokematta ja monta ajatusta syntymättä. Syvistä tunteista voi syntyä myös tekoja. Eräskin ystävä alkoi selvittää, mitä voisi tehdä syyrialaisten pakolaisten hyväksi. Kuinka voisi auttaa niin, että siitä olisi todellista hyötyä.

Myllymäen koululaiset kävelevät tänään Unicef-kävelyssä. Koululaiset ovat saaneet etsiä itselleen sponsoreita, jotka tukevat kävelyä. Sponsori voi määritellä 600 metrin kierrokselle hinnan. Aikaa kävelyyn on tunti. Summa määräytyy käveltyjen kierrosten mukaan.

Kun asiat esitetään konkreettisesti, on kiva auttaa. Kouluvuosi maksaa 15 euroa, kymmenen koulukirjaa 28 euroa, jalkapallo ja pumppu 5 euroa. Lapsikin ymmärtää, mitä kävellyillä kierroksilla saa. Samalla lapset saavat liikuntaa ja tekevät hyvää jollekin toiselle. Hyvä kasvattaa hyvää.

Onnelliset loput poikivat lisää onnea. Kun on saanut kokea itse jotakin hyvää, sitä toivoo myös toisille.

Päivän lehti

3.7.2020