Kolumnit Uutiset

Eläkepäätös oli Lindströmin voitto

Kuka ottaa töihin yli 60-vuotiaan, viisi vuotta tai enemmän kortistossa olleen työttömän?

Vastaus on tavattoman helppo: ei juuri kukaan.

Työministeri Jari Lindströmiä (ps.) on syytä onnitella, kun hän kykeni ajamaan läpi päätöksen noiden ihmisten eläkkeelle pääsystä. Päätös koskee viittätuhatta pitkäaikaistyötöntä.

Osa ikääntyneistä pitkäaikaistyöttömistä on jo pudonnut ansiosidonnaiselta peruspäivärahalle. Leivänjatketta pitää hakea sossun luukulta ja leipäjonoista.

Tilanne tuntuu kohtuuttomalta ihmisestä, joka on tehnyt pitkän työuran, mutta saneerattu ulos ennen eläkeputkeen pääsyä.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun ikääntyviä pitkäaikaistyöttömiä armahdetaan eläkeratkaisulla. 2000-luvun alussa demarien kansanedustaja Ilkka Taipale sai läpi aloitteen, jossa yli kymmenen vuotta työttömänä olleet heikkokuntoiset päästettiin eläkkeelle 58-vuotiaina.

Lindströmin esityksessä ei kuntorajoituksia ole.

Inhimilliseltä kantilta järkevän tuntuinen ratkaisu ei suinkaan ollut läpihuutojuttu. Asiantuntijalausunnotkaan eivät olleet ristiriidattomia.

Vedottiin siihen, että ikääntyneiden työllisyysaste on parantunut. Se on ollut eläkeuudistuksen yksi entinen kehuttu vaikutus.

Miten sitten käy pitkään väännetyn eläkeuudistuksen, ja sen tavoitteet nostaa keskimääräistä eläkkeelle siirtymisen ikään 62,4 vuoteen nykyisestä runsaasta 61 vuodesta? Hetkellisesti otetaan takapakkia.

Asiantuntijat ovat vedonneet myös ikääntyneiden työntekijöiden leimautumiseen. Eläkeratkaisu antaa viestin, etteivät 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat ole enää kelvollisia työmarkkinoille.

Tällaiset mielikuvat unohtuvat nopeasti, eikä 5 000 ihmisen varhainen kertahyppy eläkkeelle vaikuta tilastoihin kuin korkeintaan marginaalisesti.

Suomella on kirittävää muihin Pohjoismaihin nähden. Ikääntyneiden työllisyysaste on niissä paljon meitä korkeampi.

Perussuomalaisille Lex Lindströmin läpimeno oli tärkeää.

Puolue on saanut runsaasti rapaa silmilleen ratkaisuista, jotka ovat heikentäneet eläkeläisten ja pienpalkkaisten asemaa.

Ikääntyvissä työttömissä on perussuomalaisille otollista äänestäjäpotentiaalia.

Merkittävä ele heidän hyväkseen voi näkyä kannatuksen nousuna, ja sitähän puolue nyt kipeästi kaipaa.