Uutiset

Eläkeuudistus?

”Eläkkeelle terveenä – ja mielellään myös vakavaraisena” -otsikko osui silmiin. Juttu kertoi eläkepommista, jota ei sitten tulekaan. On meinaan tehty uusi eläkelaki, joka saa joka jässikän tyytyväisenä sinnittelemään töissä ainakin 75 -vuotiaaksi. Tai jotakuinkin tällaisen kuvan jutusta sai.

Sitten oli näpsäkkä kolmikymppisen toimittajan kirjoitus, että ihan hyvä kun virkeät mummot jäävät eläkkeelle ja siirtyvät kuluttamaan ja prosenttien nostot eläkevakuutusmaksujen korotuksissa eivät yhtään harmita. Kirjoituksessa oli varmaan ihan oikeaa asennetta, mutta silti en ihan ymmärrä tätä kokonaisuutta.

Mistä lopulta on kyse tässä eläkeuudistuksessa? Eikös totuus kuitenkin ole se, että uusi eläkelaki on tehty, koska nykytilanne kävi kestämättömäksi.

Suuret ikäpolvet ovat toki omat eläkkeensä ansainneet, mutta riittääkö se? Ja entä nuoremmat ikäpolvet?

Ymmärtääkseni me nyt työikäiset maksamme ensin korotettuja eläkevakuutusmaksuja maksaaksemme suurten ikäluokkien vanhenemisen hoitokuluja ja lisäksi uusi eläkelaki alentaa eläkkeitämme todella tuntuvasti?

Poikkeuksen tekevät nuo muutamat ”lenita airistot”, jotka eivät vanhene koskaan.

Vaikka nyt olen todella hyväkuntoinen, terve ja terästä, en jotenkin jaksa nähdä itseäni töissä 70-vuotiaana.

Onpa lähipiirissäni selkävaivaisia nelikymppisiä, jotka ovat jo kuukausia olleet sairaslomilla eikä paluusta takaisin töihin ole tietoa.

Niin, siis kun tälläinen normaali palkkatyöläinen 30 vuoden uskollisen palvelun jälkeen, kuuskymppisenä, haluaisi ansaitulle vapaalle, on itse huolehdittava että pankissa on käyttövaroja. Eläke ei elämiseen tule riittämään.

Myös vapaaehtoisten eläkevakuutusten ehdot ovat muuttuneet – niistäkään ei saa sitä turvaa, mitä alunperin oli ajateltu. Tiedotusvälineet, sanokaa se ääneen! – Ihmiset, teidän on itse sijoitettava pennosenne niin, että patjan allekin jää jotain. Ja tämä homma on aloitettava tänään tai on jo liian myöhäistä.

Realismia tiedotukseen

Janakkala

Päivän lehti

6.8.2020