Uutiset

Eläkkeelle lähdetään entistä virkeämpänä

Tänä keväänä eläkkeelle jäävä opettaja Tiina Jalo aikoo nauttia aluksi hitaista aamuista ja mökkielämästä.

– Onko sun pakko lähteä eläkkeelle, kysyivät Tiina Jalon oppilaat vakavina, kun opettaja kertoi eläkesuunnitelmistaan.

Moni heistä myös kummasteli, miksi ihmeessä tykätty ope lähtee pois.

Tiina Jaloa hymyilyttää. Hän kertoo selittäneensä lapsille, että kun on opettanut liki 40 vuotta, alkaa olla aika ansaitulle vapaa-ajalle.

– Eihän minun pakko olisi lähteä. Nyt lähden kuitenkin rauhallisella ja hyvällä mielellä. Lausteen koululla on ollut erinomainen työilmapiiri ja jään kaipaamaan sitä – ja tietysti lapsia.

Mutta vapaa-aika houkuttelee. Mökki Hirvensalmella Mikkelin kupeessa odottaa jo kesänviettäjiä.

– Nyt meillä on mieheni kanssa mahdollisuus olla mökillä puolet vuodesta. Siellä vettä kannellessa ja ilman sähköä elellessä aika kuluu varmasti, hän naurahtaa.

Tiina Jalo kuuluu siihen 60 prosenttiin eläkkeelle siirtyjiä, jotka ovat hyväkuntoisia ja vakuuttavat elämänlaatunsa olevan hyvä. Virkeälle ja hyvinvoivalle lisääntyvä vapaa-aika näyttäytyy mahdollisuutena – ei uhkana.

– Olisin päässyt eläkkeelle jo vuonna 2015, mutta halusin jatkaa vielä vuoden. Nyt olen päätökseni tehnyt, hän sanoo.

Työtä on jäljellä kaksi viikkoa.

Tiina Jalo ei ole tehnyt erityisiä suunnitelmia eläkearjen täyttämiseksi. Hän näkee tulevat kuukaudet ja vuodet voimaannuttavina.

– Ihan erityisesti nautin siitä, että ei ole koko ajan kiire. Olen päättänyt, että ainakin aluksi teen kaiken hitaasti. Nousen ylös, kun olen nukkunut tarpeeksi, luen sanomalehteni hitaasti ja nautin aamupalan rauhassa. Katsotaan sitten, milloin hitaus alkaa riittää. Sen olen päättänyt, että liikuntaa pitää lisätä. Sitä olen laiminlyönyt viime vuosina.

THL:n erikoistutkija Heli Valkeinen kertoo, että viimeisen kymmenen vuoden aikana eläkkeelle jäävien fyysinen toimintakyky on jatkuvasti parantunut. Tiina Jalon tavoin yhä useampi heistä on aktiivinen ja innokas.

– Virkeyden taustalla on tietenkin hyvä fyysinen kunto, mutta myös halu sosiaalisten kontaktien ylläpitämiseen. Silloin tulee myös lähdettyä liikkeelle ja tavattua ihmisiä.

Eläkeiän toimintakyvyn perusta luodaan vuosikymmeniä ennen eläkkeelle siirtymistä. Jo keski-ikäisen tulisi huolehtia siitä, että nukkuu tarpeeksi ja pitää huolta kunnostaan sekä ravinnostaan.

Valkeisella on kuitenkin ilouutisia niille eläkkeelle siirtyville, jotka kaipaavat hikilenkkien sijaan lepoa.

– Jos työ on ollut henkisesti tai fyysisesti erityisen kuormittavaa, saattaa olla tarve sallia itselleen hengähdystauko. Ikuiseksi sohvaperunaksi ei kannata kuitenkaan jäädä. On hyvä muistaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista. Vielä 90-vuotiaanakin liikunnan lisääminen on hyödyllistä.

Tiina Jalo jää kaipaamaan työtovereitaan ja niitä onnistumisen kokemuksia, kun on saanut huomata lapsen edistyvän oppimisessa tai muussa kasvussa.

– Mikä minua ehkä hiukan harmittaa, on se, että jatkossa perjantailla ei enää ole samanlaista merkitystä, hän naurahtaa.

Toisaalta viis perjantaista, sillä taakse jäävät myös työviikon aloittavat maanantait. Uudenlainen arki odottaa jo kesäkuun alussa. Tiina Jalo on paitsi tuore eläkeläinen myös tuore aviovaimo. Hän meni naimisiin toukokuun alussa.

 

Päivän lehti

8.7.2020